Gustlik: Podam Ci algortym badania przebiegu funkcji, nie będę ukrywał, że z tego typu zadaniami jest
sporo pracy:
[P[I. Analiza funkcji

]
1. Dziedzina.
2. Miejsca zerowe i punkty przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych.
3. Inne własności funkcji, np. parzystość, nieparzystość, okresowość.
4. Granice na krańcach dziedziny, tj. w +−∞ o ile istnieją, w punktach (liczbach) nie
należących do dziedziny, oraz na krańcach przedziału stanowiącego dziedzinę, jeżeli dziedzina
jest przedziałem liczbowym.
5. Równania asymptot wykresu.
[P[II. Analiza pochodnej funkcji

]
1. Obliczenie pochodnej.
2. Esktrema (warunek konieczny f'(x)=0, znajdujemy rozwiązania x
0, warunek wystarczający −
zmiana znaku pochodnej w tych punktach albo druga pochodna f'(x)>0 − minimum, f'(x)<0 −
maksimum, na odwrót niż wskazywałaby logika).
3. Przedziały monotoniczności funkcji (f'(x)>0 − funkcja rosnąca, f'(x)<0 − funkcja malejąca).
[P[III. Analiza II pochodnej funkcji

]
1. Obliczenie II pochodnej (pochodna z pochodnej).
2. Punkty przegięcia wykresu (warunek konieczny f''(x)=0, znajdujemy rozwiązania x
0, warunek
wystarczający − zmiana znaku II pochodnej w tych punktach − procedura przypomina szukanie
ekstremów, z tą tylko różnica, że badamy II pochodną).
3. Przedziały wypuklości/wklęsłości wykresu (wykres wypukły, czyli "uśmiechnięty", gdy
f''(x)>0, wykres wklęsły, czyli "smutny", gdy f'(x)<0, można to skojarzyć z parabolą −
ramionami w górę, czyli "uśmiechnięta", gdy a>0 i ramionami w dół, czyli "smutna", gdy a<0,
zreszta ma to związek z II pochodną, nietrudno zauważyć, ze II pochodna z funkcji kwadratowej
f'(x)=2a, zatem ma ten sam znak, co a).
IV. Tabelka przebiegu zmienności funkcji.
V. Wykres.
Ponieważ tego typu zadania sa czaso − i pracochłonne (zbadanie jednej funkcji może zająć nawet
całą godzinę lekcyjną, a nawet zegarową), dlatego proponuję − licz sama, a jak natrafisz na
trudności, to napisz, będę naprowadzał.