znaki nierówności
Malaga:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1805.html
witam , mam pytanie jak można sprawdzić jaki znak nierówności dać (≤,<,≥,>)
w zadaniach takich jak w linku z wartością bezwzględną i mając przedziały np(patrz link)
1.
2x+1
≤0 ( jak można ustalić znak nierówności, żeby wiedzieć co wstawić (≤,<,≥,>)?)
6−2x
>0
2.
2x+1
>0
6−2x
≥0
15 paź 20:46
krystek: odrywasz od całości
Ix−2I+Ix+5I i jak opuszczasz wartość bezwzglęgna musisz rozpatrzyć znaki czy pod nia jest
wartośc dod czy ujemna.
Aby ułatwić ,szukamy m zerowych x=2 x=−5
I teraz mamy przedziały
( −∞ ,−5) U <−5,2)U<2,∞)
1)(−∞,−5) mamy −x+2−x−5
2)...
Czy o to Tobie chodziło?
15 paź 20:56
agata: Z definicji wartości bezwzględnej mamy
IxI=x,gdy x≥0
IxI=−x, gdy x<o
Np. Ix+1I=x+1, gdy x+1≥0,x∊<−1,∞)
Ix+1I=−x−1, gdy x+1<0, czyli x∊(−∞,−1)
I6−2xI=6−2x, gdy 6−2x≥0,
I6−2xI=−6+2x, gdy 6−2x<0
15 paź 20:59
Malaga: chodzi mi tylko i wyłącznie o ustalenie znaków większy/mniejszy/większy bądź równy/mniejszy
bądź równy. Po prostu chciałem poznać jakąś metodę na sprawdzenie jaki znak nierówności muszę
wstawiać, bo sam tego nie widzę/nie wiem.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1805.html
(patrz link)
mam przedział
| | 1 | |
1. x∊(−∞,− |
| ) i od razu początek linijka niżej mam |
| | 2 | |
2x+1 (
tu znak nierówności) 0 więc....
6−2x(
tu znak nierówności) 0 więc...
no i nie wiem co za znak nierówności wstawiać, można to jakoś ustalić? Znaku nierówności nie
mogę wykombinować ,resztę rozumiem.
podobnie dla tego przedziału w punkcie
2. dla
2x+1 (
tu znak nierówności) 0 więc....
6−2x(
tu znak nierówności) 0 więc...
15 paź 21:17
Malaga: teraz chyba powiedziałem zrozumiale czego nie wiem, mogę was prosić o napisanie metody jak
ustalać znak nierówności (≤,<,≥,>) i od czego to zależy?
15 paź 21:22
krystek: 1xe(−∞,−12>
2x+1≤o i opuszamy wyrażenie pod wartością bezwzględną −2x−1
15 paź 21:25
krystek: Wstawiasz za x liczbe z podanego przedziału np−1 i jest ujemne
W def wartości bezwzględnej masz ,że jeżeli pod wartościa bezwzględną jest wartość ujemna ,to
opuszczasz ja a wyrażenie opatrujesz znakiem minus
koniec kkropka.
15 paź 21:28
krystek: a wstawisz :− 12 który masz na końcu przedziału masz o stąd ≤0
15 paź 21:29
Malaga: Teraz nawiązując do tego postu 21:29
właśnie mnie zrozumiałeś. Tak zgadza się,chcę tylko sprawdzać co muszę wstawiać ≤,≥,>,<
1.
2x+1 (...) 0
6−2x(...)0
w miejsce tych (...) kropek i to wszystko, bo mam z tym problem w zadaniach tego typu
−−−−−−−−−−−−−−−
Dziękuje, już załapałem i tylko o ten ostatni post chodziło z 21:29, wyjaśniłeś w nim to czego
ja nie zrozumiałem.
sorry, że tak namieszałem.
15 paź 21:51