.
Magda: jak wyliczyc p z takiego rownania :
| | p | |
12155,06 = 10000 (1+ |
| )4 |
| | 2 | |
?
15 paź 20:11
kachamacha: podziel obustronnie przez 10000 i potem zlogarytmuj obustronnie
15 paź 20:16
Magda: nie brałam jeszcze logarytmów..
15 paź 20:20
Jack:
ee... po co logarytmować?

Po podzieleniu wystarczy spierwiastkować obie strony i wykonać
inne elementarne działania.
15 paź 20:23
Jack:
ee... po co logarytmować?

Po podzieleniu wystarczy spierwiastkować obie strony i wykonać
inne elementarne działania.
15 paź 20:23
Jolanta: | | p | | p | |
to podnieś do potęgi drugiej i wymnóż ((1+ |
| )2)(1+ |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 20:24
agata: | | p | |
10000(1+ |
| )4=12155,06 //:10000 |
| | 2 | |
dwukrotnie spierwiastkuj obie strony i otrzymasz
15 paź 20:25
Tancerz: Godzio zaglądnij do mojego postu
15 paź 20:27
Magda: nie wychodzi tak jak jest w odpowiedziach.. to moze ja lepiej podam tresc zadania
Pan Kowalski zalozyl w banku lokate w wysokosci 10000 zł na procent skladany. Po dwoch latach
bank wyplacil mu 12 146,04 zl. Jakie bylo oprocentowanie tej lokaty w skali roku, jesli bank
kapitalizowal odsetki co szesc miesiecy? pomin podatek od dochodow kapitalowych.
Moze ktos pomóc?
15 paź 20:37
Godzio:
Z którego roku masz podręcznik ? W niektórych trzeba uwzględnić podatek. Jaka jest odpowiedź ?
15 paź 20:45
Magda: tutaj jest napisane na koncu zeby pominąć podatek.
odpowiedz : 10%
15 paź 21:02
Godzio:
No to dobrze wychodzi
| | p | |
1 + |
| = 1,0498... ≈ 1,05 |
| | 2 | |
p = 0,1
A skoro mamy p% = 0,1 ⇒ p = 10
15 paź 21:03
Magda: faktycznie

dzięki wielkie Godzio
15 paź 21:15