Dwumian Newtona
Marcin: Proszę o pomoc w rozwiązaniu
15 paź 20:09
krystek: | | n! | |
b) |
| =120 i licz dalej |
| | 3!(n−3)! | |
15 paź 20:12
Marcin: no ale wlasnie co dalej bo do tego tez doszedlem
15 paź 20:17
krystek: n!=(n−3)!*(n−2)(n−1)n i zobacz co dostaniesz1
15 paź 20:24
Sławek:
| | n! | | (n−3)!*(n−2)*(n−1)*n | | (n−2)*(n−1)*n | |
= |
| = |
| = |
| = 120 |
| | 3!*(n−3)! | | 3!*(n−3)! | | 6 | |
(n−2)*(n−1)*n = 120 * 6
(n−2)*(n−1)*n = 720
(n−2)*(n−1)*n = 8*9*10
n=10
15 paź 20:24
krystek: W przykładzie a) musisz tak samo rozpisywać silnie.
15 paź 20:26
Marcin: Próbowałem zrobić ten pierwszy przykład ale cos mi nie wychodzi, prosiłbym aby ktoś mi
wytłumaczył jak to zrobic.....
16 paź 17:06
krystek: a pokaż jak rozpisałeś?
16 paź 17:09
Marcin: n!k!(n−k)! + n!(k+1)!(n−k−1)!
16 paź 17:16
Marcin: dobrze jest to rozpisane? jak to dalej rozpisac?
16 paź 17:39
krystek: teraz rozpisz (k+1)!=k!(k+1)
(n−k)!=(n−k−1)!(n−k) i wspólny mianownik
16 paź 17:41
Sławek:
może tak
| n! | | n! | |
| + |
| |
| k!(n−k−1)!(n−k) | | k!(k+1)(n−k−1)! | |
16 paź 17:45
krystek: Oczywiście można i tak.
16 paź 17:48
Trivial:
Moim zdaniem najprościej użyć własności:
Wtedy:
16 paź 17:51