Bilans cieplny
Marcin: Czy mogłby ktoś pomóc mi z zadaniem z fizyki?
Do wody (m1 = 4,5kg) o temperaturze 20°C wrzucono półkilogramową kostkę lodu (tL=−10°C).
Oblicz temperaturę końcową uzyskanej wody, jeśli ciepło właściwe wody cww=4200J/kg.×C, a
ciepło właściwe lodu cWL=2100 J/kg.× °C ciepło topnienia lodu ctL=336000 J/kg.
15 paź 19:40
Aga: Ilość ciepła potrzebna do ogrzania wody dodanej ma być taka sama jak ilość ciepła oddawana
przez wodę dodaną.
Q
1 − ilość ciepła, jaką oddaje woda w naczyniu
Q
2 − ilość ciepła potrzebna, by lód został ogrzany do temp. 0°C
Q
3 − (Q
T) ilość ciepła potrzebna do stopienia lodu
Q
4 − ilość ciepła potrzebna, aby woda po roztopieniu została ogrzana do temp. końcowej
I teraz (wszędzie odejmuję większą wartość od mniejszej):
Q
1=m
1*cw
w*(t
1−t
k)
Q
2=m
2*cw
l*(t
2−t
l)
Q
3=Q
T=m
2*ct
l
Q
4=m
2*cw
w*(t
l−t
2)
gdzie:
m
1 − masa wody
m
2 − masa lodu, a potem wody z niego powstałej
cw
w − ciepło właściwe wody
cw
l − ciepło właściwe lodu
ct
l − ciepło topnienia lodu
t
k − temperatura końcowa
t
l − temperatura lodu na początku
t
2 − temperatura lodu po ogrzaniu i roztopieniu
więc:
Q
1=Q
2+Q
3+Q
4
m
1*cw
w*(t
1−t
k)=m
2*cw
l*(t
2−t
l)+m
2*ct
l+m
2*cw
w*(t
k−t
2)
(obustronnie dzielę przez m
1*cw
w)
| | m2*cwl*(t2−tl)+m2*ctl+m2*cww*(tk−t2) | |
t1−tk = |
| |
| | m1*cww | |
(odejmuję stronami)
| | m2*cwl*(t2−tl)+m2ctl+m2*cww*(tk−t2) | |
t1− |
| = tk |
| | m1*cww | |
(wyciągam m
2 przed nawias dla ułatwienia obliczeń)
| | m2*(cwl*(t2−tl)+ctl+cww*(tk−t2)) | |
tk = |
| |
| | m1*cww | |
(i podstawiam wartości)
| | 0,5*(2100*(0−(−10))+336000+4200*(tk−0)) | |
tk = |
| |
| | 4,5*4200 | |
| | 0,5*(2100*(0−(−10))+336000+4200*(tk−0)) | |
tk = |
| |
| | 4,5*4200 | |
| | 0,5*21000+336000+4200*tk | |
tk = |
| |
| | 18900 | |
18900*t
k = 346500 + 4200*t
k
14700*t
k = 346500
t
k ≈ 23,57 °C
Miałam to ostatnio, więc powinno być okej. Mam nadzieję, że pomogłam
16 paź 01:34
Marcin: Dzieki, zrozumialem

, na poczatku nie wiedzialem do czego jest cieplo wlasciwe lodu a teraz
zrozumialem...
Wielkie dzieki
16 paź 11:52
11 paź 13:00
Karol: "Zjadła" tam −t1, 23,57 − 20 = 3,57 st C.
18 sty 15:49
Weronika: Bilans cieplny
Czy mógłby ktoś pomóc mi z zadaniem z fizyki?
Weronika: Do masy 200g wody o temperaturze 50°C wrzucono 10g lodu
o temperaturze −15°C. Oblicz temperaturę końcową mieszaniny. Zadanie rozwiązujemy korzystając z
zasady bilansu cieplnego. Opisujemy słownie równania bilansu cieplnego! Obliczenia wykonujemy
na jednostkach.
Spośród poniższych stałych, wybierz te, które będą potrzebne do rozwiązania zadania!
Cw=4200°C
J C=2100kg°C
Lt= 334000 kg
to=0°C
24 paź 22:00
Min. Edukacji: Wszystkie beda potrzebne ale maja zle jednostki!, sprawdź w tablicach.
Ciepło oddane przez wodę podczas ochładzania do temp.koncowej: Q1= mw cw(tp − tk)
Ciepła pobrane przez lód podczas:
−ogrzewania do temp. topnienia to: Q2=ml cl (to − tl)
− topnienia w stalej temp. to: Q3= ml L
−ogrzewania wody powstałej ze stopionego lodu do temp. koncowej: Q4= ml cw(tk − to)
Bilans cieplny: Q1 = Q2 + Q3 + Q4
do rozwiązania pozostaje to proste równanie.
25 paź 09:44
Min. Edukacji: Odp. tk ≈ 43,5oC
25 paź 09:53