??
Patryk: Oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 3 które są dwucyfrowe ?
jak się za to zabrać
15 paź 18:40
Bogdan:
Ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych?
Jaki ciąg tworzą kolejne liczby dwucyfrowe?
Ile wynosi suma wszystkich liczb dwucyfrowych?
Ile jest liczb wszystkich dwucyfrowych podzielnych przez 3?
Jaki ciąg tworzą liczby podzielne przez 3?
Ile wynosi suma wszystkich liczb podzielnych przez 3?
Odpowiedz Patryku na te pytania.
15 paź 19:09
Patryk: 10,11...99
a1=10,r=1
99=10+(n−1)1
99=10+n−1
99−10+1=n
n=90
90 dodatnich i 90 ujemnych
15 paź 19:27
Patryk: Jaki ciąg tworzą kolejne liczby dwucyfrowe? arytmetyczny (zadanie z ciągu arytmetycznego)
15 paź 19:28
Patryk: 4905
15 paź 19:31
Bogdan:
Kontynuuj
15 paź 19:36
Patryk: ok
15 paź 19:36
Patryk: 12..15...18 .......99
a1=12 r=3 an=99
99=12+(n−1)3
99=12+3n−3
99−12+3=3n
n=30
15 paź 19:41
Patryk: an=12+(n−2)3
=12+3n−6
= 3n+6
15 paź 19:42
15 paź 19:45
Patryk: moje pytanie 60 niepodzielnych liczb przez 3 ?
15 paź 19:46
Bogdan:
Suma wszystkich liczb dwucyfrowych jest równa 4905, suma wszystkich dwucyfrowych
liczb podzielnych przez 3 jest równa 1665, ile więc wynosi suma wszystkich liczb
dwucyfrowych niepodzielnych przez 3?
15 paź 19:49
Patryk: 4905−1665 ?
15 paź 19:52
Patryk: 3240
15 paź 19:52
Bogdan:
15 paź 19:53
Patryk: odpowiedz sie zgadza ,dzieki bardzo
15 paź 19:54
Jolanta: zastanawiam sie co z liczbami ujemnymi,dlaczego nie są brane pod uwagę
15 paź 20:15
Jolanta:
15 paź 20:20
Bogdan:
Przepraszam Jolu, że od razu nie odpowiedziałem, zapatrzyłem się na film.
Masz rację, treść zadania nie określa zbioru liczb, w którym znajduje się rozwiązanie
zadania.
Patryk nie wspomniał o tym, że to zadanie jest zamieszczone w dziale o ciągach, a ciągi
jak wiemy są funkcjami określonymi na zbiorze liczb naturalnych dodatnich, stąd
komentując zadanie Patryka przyjąłem, że chodzi w nim o liczby naturalne dodatnie.
15 paź 21:45
Bogdan:
i gratuluję Ci Jolu dociekliwości
15 paź 21:47