Wartość wyrażenia |x+4| - |x-7| dla x ∊ (4,7) jest równa:
Sławek: Wartość wyrażenia |x+4| − |x−7| dla x ∊ (4,7) jest równa:
Jak to rozwiązać? Proszę o wytłumaczenie mi tego w miarę możliwości, kroczek po kroczku co i
jak.
pozdrawiam!
15 paź 18:36
Vizer: Masz podany przedział i musisz patrząc na przedział zobaczyć jakie wartości będą wynosiły
wartości podmodułowe i następnie je odpowiednio opuścić.
15 paź 18:42
Sławek: potrafi to ktoś?
15 paź 18:42
Sławek: ja bym chciał, żeby mi ktoś to pokazał a nie opisał
15 paź 18:42
Jolanta: |x+4|=2 umiesz ?
15 paź 18:45
Eta:
wybierz z tego przedziału np x= 5
zatem pod pierwszym modułem masz liczbę dodatnią czyli opuszczając moduł
otrzymasz x+4
podobnie dla x=5 w drugim module masz liczbę ujemną
zatem opuszczając moduł masz zmianę znaków na : −x+7
i teraz : x+4 −(−x+7)= x+4 +x−7 = 2x −3
15 paź 18:46
Sławek: ok rozumiem. dziękuje bardzo
15 paź 18:48