Obliczyć po ilu latach ("n") te dwie wielkości się wyrównają,może ktoś pomóc?
eto: x*(1+0,01)n=0,6*x*(1+0,02)n
Może ktoś pomóc, bo nie mam pojęcia jak obliczyć te "n".
15 paź 18:36
15 paź 18:53
Trivial: Przecież to można dokończyć.
| | log0.6 | |
n = |
| = log101/1020.6 |
| | | |
15 paź 18:56
Grześ: wiem, że można, ale zapewne chodzi o rozwiązanie naturalne, więc postanowiłem, że dalsze
przekształcenia nie mają sensu
15 paź 18:59
Grześ: wygląda mi na odsetki bankowe po pewnym okresie kapitalizacji, lat
15 paź 19:00
Eta:
weź prosty kalkulator do ręki
| 101 | |
| = 0,99019607 teraz wciśnij klawisz "x" i przyciskaj klawisz "=" |
| 102 | |
tyle razy aż otrzymasz wynik ok. 0,599 (od tej ilości policzonych przycisków "="
odejmij 1
i masz 52 razy
czyli n= 52
15 paź 19:05
eto: Po pierwszej odpowiedzi Grzesia, na resztę już wpadłem sam. Dzięki wielkie, temat można
zamknąć
15 paź 19:21
Godzio: Zamykam
15 paź 19:22
Eta:
Ja też
15 paź 19:23