osoby Ai B ustawia się losowo w szereg..
Marcel: 20 osób wsród ktorych są osoby A i B ustawia sie losowo w szereg. Ile jest :
a) ustawień. w których miedzy osobami Ai B stoi dokladnie 15 osób
b) ustawień w których A i B nie stoją obok siebie
15 paź 18:29
agata: Osoba A staje na pierwszym miejscu, a B na 16, lub odwrotnie, B na 1, a A na 16, pozostałe jak
kto chce, czyli na 18! sposobów. Podobnie osoby A i B mogą zająć 2 i 17miejsce, następnie 3 i
18, dalej 4 i 19 i w końcu 5 i 20 miejsce. Łącznie
jest 2!*5*18! ustawień.
15 paź 20:08
Marcel: dziękuje bardzo Agato!
15 paź 20:58
Eta:
A na pierwszym to B na 17 −tym ( bo między nimi 15 innych osób
a) odp: 2!*4*18!
15 paź 21:08
Eta:
zad.b) wszystkich ustawień jest 20!
odejmiemy ilość ustawień, w których osoby A i B stoją obok siebie
AB oooooo .... o lub BAoooo.... o
o A B oooooo.. o
o o AB ooooo .. o
itd
mamy 2!*19*18!= 2!*19!
teraz 20! − 2!*19! = 19!(20−2)= 19!*18 =... takich ustawień
15 paź 21:14