kombinatoryka
nhne: mamy 9 roznokolorowych szuflad i 5 ponumerowanych kul, ktore losowo umieszczamy w szufladach.
ile jest mozliwych rozmieszczen tych kul, jesli:
A) kazda kula moze znalezc sie w dowolnej szufladzie
B) wszystkie kule maja znalezc sie w 2−och szufladach
odpowiedzi na te zadania to A) 59 049 i B) symbol newtona z n=9 i k=2 pomnozony przez (25 −2)
prosilabym o instrukcje rozwiazania z wyjasnieniem.
15 paź 17:57
Eta:
A) 9*9*9*9= 9
5 = 59 049
B) wybierasz najpierw 2 szuflady z dziewięciu , do których wrzucimy te 5 kul
odrzucając 2 sytuacje,że wszystkie znajdą się w jednej lub drugiej wybranej szufladzie
| | | |
zatem mamy: | * (25−2) =..... |
| | |
15 paź 18:04
nhne: dziekuje!
15 paź 18:07