usuń niewymiernosć z mianownika
julka xd:
1. 3√6 − 3/√3 =
2. √6 + √3/√3=
3.(∛4+3)/(∛10)=
15 paź 17:55
ICSP: nie za dużo tu mianowników ? Ja widzę 0 .
15 paź 17:56
julka xd: takie mam zadanie w podręczniku
15 paź 17:57
ICSP: to zapisz je porządnie.
15 paź 17:58
julka xd: czyli

bo jakos nie umiem.
15 paź 17:59
ICSP: 5
2 = 5
2 tylko bez przerw
| | 2 | |
U { 2 } { 5 } = |
| tylko bez przerw pisz. |
| | 5 | |
15 paź 17:59
julka xd: ale ja tu nie mam poteg.
15 paź 18:00
ICSP: ale masz zapewne ułamki.
15 paź 18:01
julka xd: noo.. i / to znaczy kreska ułamkowa.
15 paź 18:02
ICSP: ale nia ładnie wygląda.
15 paź 18:03
kachamacha: | 3√6−3 | | (3√6−3)*√3 | |
| = |
| = |
| √3 | | √3*√3 | |
15 paź 18:04
julka xd: ale to nie ma ładnie wyglądać tylko to jest po to żeby to rozwiązać.
15 paź 18:06
ICSP: właśnie ma ładnie wyglądać bo jak wygląda brzydko jest nie do zrozumienia ::((
15 paź 18:07
Trivial:
15 paź 18:07
julka xd: to sobie to przepisz i spróbuj rozwiazac
15 paź 18:07
ICSP: Trivial mówiłem ci że dziś nie pije kawy
15 paź 18:09
julka xd: a ja wypiłam przed chwila xdd
15 paź 18:10
Trivial: Jesteś na kofeinowym odwyku?
15 paź 18:10
ICSP: NIe

Czemu pytasz
15 paź 18:13
Trivial: Bo dziś nie pijesz kawy
15 paź 18:13
julka xd: rozwiąże mi ktoś to zadanie
15 paź 18:13
ICSP: Ja zazwyczaj nie pijam kawy a dziś szczególnie.
15 paź 18:14
ICSP: TO daj te przykłady.
15 paź 18:14
Trivial: Jak zapiszesz to się rozwiąże. ;>
| | licznik | |
U{licznik}{mianownik} → |
| . |
| | mianownik | |
15 paź 18:14
kachamacha:
15 paź 18:18
ICSP:
15 paź 18:19
15 paź 18:22
Trivial:
Pierwsze: licznik i mianownik pomnożyć przez √3
Drugie: też.
Trzecie: przez 3√10.
15 paź 18:24
Trivial: a potem jeszcze raz przez
3√10.
15 paź 18:24
kachamacha: pierwszy,tak jak pisałam wczesniej,rozszerzasz o √3
drugi tak samo,
trzeci o 3√100
15 paź 18:25
julka xd: tyle to ja wiem . mi chodzi żeby to całe rozpisać jak to się rozwiązuje
15 paź 18:28
Trivial: Mnożyć nie umiesz? :<
15 paź 18:30
krystek: Jak wiesz to o co pytasz?
15 paź 18:31
kachamacha: kończę przykład który rozpisałam wyyyyyyyyżej, reszta przykładów analogicznie
| | 3√18−3√3 | | 3(√18−√3) | |
= |
| = |
| =√18−√3=3√2−√3 |
| | 3 | | 3 | |
15 paź 18:31
julka xd: to podaj chociaż jeszcze z tym sześciennym pierwiastkiem
15 paź 19:25