Wielomiany
Duewag: Średnio potrafię rozwiązać takie wielomiany:
a) 12x
4+7x
3+7x−12=0
b) x
3−7x+6=0
c) x
4−6x
3+9x
2=0
d) x
5+x
4+3x
3+3x
2−4x−4=0
Jeżeli ktoś znalazłby chwilkę, byłbym wdzięczny, bo celuję w piątkę na poniedziałkowym
sprawdzianie
15 paź 17:40
Patryk: c) wyłącz x2 i rozwiąz równanie kwadratowe
15 paź 17:43
Jolanta: Nie masz pomysłu to dziel przez x−p p to pierwiastek wielomianu
15 paź 17:45
Jolanta: wiesz jak go znalezć ?
15 paź 17:52
Duewag: Ok, pierwiastek wiem jak znaleźć.
Mam teraz taki przykład:
x5+x4−x3−x2−2x−2=0
Próbowałem liczyć chyba wszystkimi możliwymi sposobami, ale nie wychodzi
W(1)=1+1−1−1−2−2≠0
W(−1)=−1+1+1−2−2−2≠0
W(2)=32+16−8−4−4−2≠0
W(−2)=−32+16+8+4−2≠0
Żaden jak widać nie pasuje
Próbowałem też liczyć rozkładając
x4(x+1)−x2(x+1)−2)x+1) = 0
itd.
Ale jeden otrzymany pierwiastek nie zgadza się z podaną prawidłową odpowiedzią
15 paź 18:40
Patryk: czyli wielomian ma pierwiastki wymierne
15 paź 18:43
Trivial:
Przecież x=−1 jest OK, źle policzone W(−1).
1 1 −1 −1 −2 −2
−1 −1 0 1 0 2
1 0 −1 0 −2 0
W(x) = (x+1)(x
4−x
2−2) = ... Podstawić u = x
2 i policzyć
15 paź 18:48
Duewag: Heh, prozaiczny błąd, dzięki.
Prosiłbym jednak o odpowiedź odnośnie przykładów z pierwszego postu. W jaki sposób je rozwiązać
bez konieczności sprawdzania pierwiastków?
15 paź 18:57
Trivial:
a) masz równanie symetryczne postaci:
ax
4 + bx
3 + cx
2 + bx + a = 0, a≠0
Które można rozwiązać dzieląc przez x
2 i wykorzystując odpowiednie podstawienie.
| | 1 | | 1 | |
a(x2+ |
| ) + b(x+ |
| ) + c = 0 |
| | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
u2 = x2 + |
| + 2 → x2+ |
| = u2−2. |
| | x2 | | x2 | |
a(u
2−2) + bu + c = 0
Δ = ...
u
1,u
2 = ...
15 paź 19:06
Trivial:
b) można obliczyć ze wzorów Cardano.
c) trywialne.
d) nic mi nie przychodzi na myśl innego niż zgadywanie.
15 paź 19:09
Bogdan:
b) x3 − 7x + 6 = 0 ⇒ x3 − x − 6x + 6 = 0 ⇒ x(x2 − 1) − 6(x − 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) − 6(x − 1) = 0 ⇒ (x − 1)(x2 + x − 6) = 0 ⇒ (x − 1)(x − 2)(x + 3) = 0
d) x5 + x4 + 3x3 + 3x2 − 4x − 4 = 0 ⇒ x4(x + 1) + 3x2(x + 1) − 4(x + 1) = 0
(x + 1)(x4 + 3x2 − 4) = 0 ⇒ (x + 1)(x2 − 1)(x2 + 4) = 0
(x + 1)(x − 1)(x + 1)(x2 + 4) = 0 ⇒ (x − 1)(x + 1)2(x2 + 4) = 0
15 paź 19:25
Duewag: w d właśnie próbowałem to rozwiązać równaniem dwukwadratowym, licząc Δ z t2+3t−2) ale też coś
źle wyszło
15 paź 19:52
Duewag: Podbijam
16 paź 11:26