liczby
Nati: Niech para iczb (x0, y0) spełnia równanie xy=x+y. Wynika skąd, że:
a) obie liczby x0, y0 muszą być wymierne
b) jesli jedna z liczb x0, y0 jest wymierna, to druga tez
c) jesli obie liczby x0, y0 sa całkowite, to x0=y0
11 mar 16:19
Pakos:
Chodzi o udzielenie poprawnej odpowiedzi?
Jeżeli tak, to c) jest złe.
Zastanawiam się nad logicznym sensem zdania drugiego. Jeśli jednak dobrze myślę, to
zdanie b) nie wyczerpuje wszystkich przypadków. Zatem też jest błędne.
a) good (:
11 mar 16:41
Basia:
xy = x + y xy = x + y
x = xy - y y = xy - x
x = y(x-1) y = x(y-1)
dla x≠1 dla y≠1
y = x/(x-1) x = y / (y-1)
(a) nie jest prawdziwe np:
x=√2 i y = √2 / (√2 - 1) = √2*(√2+1) / (√2-1)(√2+1) =
[ 2 + √2 ] / ( 2-1) = 2 + √2
(b) jest prawdziwe bo:
x∈W ⇒ x-1∈W ⇒ y = x/(x-1)∈W
a dla x=1 równanie y = 1+y nie ma rozwiązanie
analogicznie dla y
(c)
moim zdaniem prawdziwe, ale nie umiem na razie tego udowodnić
11 mar 17:18
Basia: Pakos !
Masz pokazanie, że (a) jest fałszywe i udowodnione, że (b) jest prawdziwe.
Jeśli Twoim zdaniem (c) jest nieprawdziwe musisz pokazać kontrprzykład czyli podać dwide
różne liczby całkowite spełniające to równanie.
Ja widzę tylko pary (0,0) i (2,2), ale wcale się nie upieram, że mam rację.
11 mar 17:22