Wyznaczyć dziedziny naturalne funkcji.
Grzegorz: Hej. W ogóle nie miałem w liceum funcji sin,cos itd. ani arc... A teraz muszę rozwiązywać
zadania z tego. Proszę o pomoc:
Wyznaczyć dziedziny naturalne funkcji:
a)f(x) = √sin2x + √cosx
b) f(x) = 4√sin2x + cosx + 1
c) f(x) = sin arc cos x2 + √arctg (2x − 5)
15 paź 17:11
Sławek:
Hej, a gdzie jest takie liceum?
15 paź 17:23
Grzegorz: No chyba nie jest ważne gdzie bo nie byłem na mat−fizie ani innym podobnym profilu, a to już
chyba zakres rozszerzony...
16 paź 18:06
Godzio:
sinusy i cosinusy, są na rozszerzeniu, ale w gimnazjum

w LO to podstawa
16 paź 18:07
Godzio:
a)
sin2x ≥ 0 i cosx ≥ 0
Narysuj wykres sin2x i zobacz w jakim przedziale leży nad osią OX, tak samo z cosx, i wybierz
część wspólną
16 paź 18:08