wyznacz ciąg geometryczny
jacek: w którym a3=−5 a a6=40
dzieki za pomoc
15 paź 17:08
kachamacha: rozłoż wyrazy korzystając ze wzoru na an−ty wyraz
15 paź 17:13
jacek: a3=−5 a a6=40
15 paź 17:13
Jolanta:
a6=a5*q=a4*q2=a3*q3
wiesz już ?
15 paź 17:14
jacek: kachamacha próbuje i nic
15 paź 17:32
krystek: a skąd wiesz ,że próbuje? Dała Tobie wskazówkę


!
15 paź 17:34
kachamacha: ja już mam wynik ale poproszę o Twój
15 paź 17:36
jacek: mnie wyszło −2
15 paź 17:40
Jolanta: Jacek nie żartuj masz na tacy
a6=a3*q3
podstaw
15 paź 17:41
Jolanta: dobrze
15 paź 17:42
jacek: Jolu dzieki Tobie i wszystkim za pomoc
15 paź 17:43
15 paź 17:44
15 paź 17:51
jacek: a nie wychodzi że a1=−54
15 paź 17:52
Jolanta:
15 paź 17:53
jacek: mnie wyszło tak samo jak Joli
15 paź 17:53
jacek: pozdrawiam wszystkich serdecznie pa
15 paź 17:54
jacek: Jolu a w tym zadaniu o co chodzi
sprawdź czy ciąg an=4*(35)n−1 jest ciagiem geometrycznym
15 paź 17:58
kachamacha: no oczywiscie, minus
15 paź 17:59
kachamacha: jest ciągiem geometrycznym
15 paź 17:59
15 paź 18:03
jacek: tak licze
15 paź 18:04
jacek: mnie wyszło że q=1
15 paź 18:05
15 paź 18:07
jacek: czyli a1=1; a2=2: a3=3 itd
15 paź 18:09
krystek: nic nie rozumiesz: Iloraz stały ,a w tym co podałeś to różnica stała!
15 paź 18:15
ICSP: wzór na a
n w ciągu geometrycznym:
a
n = a
1 * q
n−1
| | 3 | |
a1 = 4 oraz q = |
| − wniosek ciąg jest geometryczny |
| | 5 | |
15 paź 18:17
15 paź 18:18
jacek: dzięki wam wszystkim za pomoc i pozdrawiam
15 paź 18:20