Oblicz wartość parametru m prostej.
ulek: "Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta o równaniu y=−3+m ma dwa punkty
wspólne z okręgiem o równaniu x2+4x+y2−6y=0"
Zapisałem układ równań:
y=−3+m
x2+4x+y2−6y=0
stąd:
x2+4x+(−3+m)2−6(−3+m)=0
10x2+(22−12m)x+m2−6m=0
Δ > 0
(22−12m)2−4*10*(m2−6m) > 0
26m2−72m+121 > 0
Δm=(−72)2−4*26*1215=−7400
Pytanie: Gdzieś tu jest błąd? I jak poprawnie to rozwiązać?
Z góry dzięki!
15 paź 16:46
ulek: POPRAWKA:
prosta: y=−3x+m,
zapomniałem wszędzie x dopisac.
15 paź 16:48
agata: PROSTA MA DWA PUNKTY WSPÓLNE Z OKRĘGIEM JEŚLI ODLEGŁOŚĆ ŚRODKA OD TEJ PROSTEJ JEST MNIEJSZA OD
PROMIENIA.
Środek S=(−2,3),r=
√13
prosta zapisana w postaci ogólnej 3x+y−m=0
| | I3*(−2)+3−mI | |
|
| <√13 //*√10 |
| | √10 | |
I−3−mI<
√130
15 paź 21:45