Rozłóż na czynniki pierwsze
Monika: Hej, potrzebuje rozłożyć to na czynniki pierwsze i znaleźć pierwiastek:
2x
4−x
3+6x
2−x−1
oraz:
x
4+x
3−3x
2−4x−4
z góry dziękuje
15 paź 16:41
kachamacha: | | 1 | |
na pewno x= |
| bedzie pierwiastkiem więc na początek podziel sobie ten wielomian przez |
| | 2 | |
15 paź 16:45
Monika: nie rozumiem za bardzo
15 paź 16:49
Monika: jak mozesz mi wiecej pomoc to bede wdzieczna
15 paź 16:59
Eta:
można pogrupować tak:
1/ 2x4+6x22x−x3[C−3x]]−1=
2x(x3+3x+1) − (x3+3x+1)= (x3+3x+1)(2x−1) => 2x−1=0 v x3+3x+1=0
x= ....
brak pierw. wymiernych
2/ x4+x3+x2 −4x2−4x−4=
x2(x2+x+1) −4(x2+x+1)= (x2+x+1)(x2−4)= (x2+x+1)(x−2)(x+2)
x=... v x=....
15 paź 17:09
Eta:
poprawiam:1/ 2x4+6x2+2x−x3 −3x−1
15 paź 17:12
Tancerz: Eta zaglądnij do mojego postu
15 paź 17:12
Monika: da się to jeszcze rozwiązać w inny sposób ?
15 paź 17:22
Eta:
Tak jak podpowiedziała..... kachamacha
15 paź 17:24
Monika: (2x4−x3+6x2−x−1) : (x− 12 )= (x − 12) (2x3 − 6x − 2)
2x4−x3
−−−−−−−−−− 6x2 − x
6x2 − 3x
−−−−−− −2x − 1
−2x − 1
−−−−−−
napiszcie czy dobrze zrobilam, a jak zle to moze mnie ktos poprawic ?
15 paź 17:30
kachamacha: powinno wyjść 2x3+6x+2
15 paź 17:33
kachamacha: dzieliłaś 6x2 przez x to wychodzi +6x
15 paź 17:34
Monika: kachamacha moge Cie prosić o rozpisanie tego ?
15 paź 17:35
15 paź 17:37
Monika: mam pytanie odnośnie drugie przykładu, czy wynikiem będzie:
x4+x3−3x2−4x−4 = (x3 + 2x5 + x2 − 2) (x − 2)
dobrze ? czy jednak coś nie tak ?
15 paź 18:04
Jolanta: sprawdzam dzielniki wyrazu wolnego (4).dla x=2 wynik=0
x3+3x2+3x+2
x4+x3−3x2−4x−4 : (x−2)
−x2+2x3
3x3−3x2
−3x2+6x2
3x2−4x
−3x2+6x
2x−4
−2x+4
− −
15 paź 18:36
Jolanta: sprawdzam dzielniki wyrazu wolnego ( 2)
dla x=−2 (−2)3+3(−2)2+3(−2)+2=−8+12−6+2=0
x=−2 jest pierewiastkiem wielomianu czyli dzieli sie on przez x−(−2) czyli przez x+2
x2 +x +1
x3+3x2+3x+2 : (x+2)
−x3−2x2
x2+3x
−x2−2x
x +2
−x −2
− −−
15 paź 18:42