Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej:
slash:
15 paź 16:31
15 paź 16:36
Mateusz: Masz na to dwa sposoby:
I dzielisz wielomian występujacy w liczniku przez wielomian występujący w mianowniku
II Stosujesz taką metodę jak zastosowano np na tym przykładzie tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/169.html
15 paź 16:37
slash: a w odpowiedziach mam:
15 paź 16:39
kachamacha: to jest to samo,gdy wylączę 2 przed nawias w mianowniku
15 paź 16:39
slash: aha dobra...przecież skrócone...sory i dzięki
15 paź 16:40
slash: a byłaby jeszcze szansa rozpisania tego drugiego przykładu, bo próbuje go zrobić, ale mi nie
wychodzi...

ten pierwszy akurat miałem prawie dobrze, ale nie wyłączyłem tej dwójki przed
nawias...
15 paź 16:50
ulek: | | 2x − 1 | | (2x + 1) − 2 | | −2 | |
y= |
| = |
| = |
| + 1 |
| | 2x + 1 | | 2x + 1 | | 2x + 1 | |
| | −6x + 5 | | −3(2x − 3) − 4 | | −4 | |
y= |
| = |
| = |
| −3 |
| | 2x − 3 | | 2x − 3 | | 2x − 3 | |
15 paź 17:00