pomocy - wytlumaczcie mi jak sie oznacza f(x)> i < od 0 dla xe
kasztanek : mam problem z oznaczeniem własności funkcji . tzn umiem oznaczyć dziedzinę, miejsce zerowe,
zbiór wartości, lecz mam problem z oznaczeniem x mniejszych i większych od 0 proszę o pomoc i
wytłumaczenie co skąd i dla czego f(x)>0 dla xe i f(x)<0 dla xe
| | 3 | |
np dla przykładu : g(x)= |
| +3 |
| | x−5 | |
z góry dziękuję za objaśnienie
krystek: | | 3 | | 3+3(x−5) | | 3x−12 | |
G(x)>0 gdy |
| +3>0 |
| >0 to |
| >o Zastępujesz równoważnym |
| | x−5 | | x−5 | | x−5 | |
iloczynem (3x
12)(x−5) i teraz jak nierówność kwadratową
m zerowe to x
1=... i x
2=..Parabola i odczytujesz
Pamiętaj o dziedzinie D=/{......}