funkcje
pan: Jakie są rodzaje funkcji? Funkcja ,na,...., Co dalej?
15 paź 15:40
xXx: rosnaca, malejaca, stala, okresowa, parzysta, nieparzysta, surjekcja, injekcja, bijekcja
15 paź 16:03
pan: oo

te 3 ostatnie
15 paź 16:03
pan: wyjasnisz mi ?
15 paź 16:04
xXx: formalnie czy nieformalnie

?
15 paź 16:11
pan: tak i tak
15 paź 16:17
pan: bardzo ci będę wdzięczny
15 paź 16:18
pan: chciałbym sobie tą madrą informacje umieścić w notatkach
15 paź 16:18
xXx: f:X→Y
funkcje nazywamy injekcja ⇔ ∀a,b∊X (a≠b ⇒ f(a) ≠ f(b))
funkcje nazywamy surjekcja ⇔ przeciwdziedzina=zbior wartosci ⇔ ∀y∊Y ∃x∊X y=f(x)
funkcje nazywamy bijekcja ⇔ f jest jednoczesnie surjekcja i injekcja
15 paź 16:38
pan: czytasz w myślach chciałem się też zapytać co to jest przeciwdziedzina

Teraz napisz nieformalnie jak możesz
15 paź 16:42
xXx: nieformalnie injekcja to po prostu funkcja roznowartosciowa a wiec gdy pozioma linia y=a, a∊R
przecina go w kazdym miejscu dokladnie raz
surjekcja to tzw funkcja "na" a wiec jest to funkcja gdzie kazdemu elementowi zbioru wartosci
jest przyporzadkowany jakis argument
15 paź 16:46
pan: dziękuję ci najserdeczniej
15 paź 17:02