Dla jakich wartości parametru k równanie (2k-5)X^2 -2(k-1)x +3=0 ma dwa różne pi
vdv: Dla jakich wartości parametru k równanie (2k−5)X2 −2(k−1)x +3=0 ma dwa różne pierwiastki
dodatnie?
15 paź 15:20
?: ?
15 paź 16:10
kachamacha: Δ>0
x1+x2>0
x1"*x2>0
15 paź 16:16
krystek: I jeszcze a≠0
15 paź 16:18
kachamacha: oooo
15 paź 16:18
krystek: Zdarza się nawet najlepszym coś pominąć.
15 paź 16:21
D:: ale nie ma x2 bo jest Δ=0
15 paź 16:27
kachamacha: skąd wiesz że Δ=0?
15 paź 16:28
D:: 4k²−32k+64>0 a=4, b=−32, c=64
Δk=(−32)²−4*4*64=1024−1024=0
15 paź 16:29
kachamacha: a dlaczego takie dane ?
15 paź 16:31
D:: sam się zastanawiam po co takie zadania D:
15 paź 16:33
15 paź 16:51
krystek: Zadanie podstawowe na zastosowanie wzorów Viete"a
15 paź 17:02
FSD: DOBRZE WIEDZIEĆ! POZDRO
15 paź 17:31