wyrażenia algebraiczne
007:
x+3 5x+4
___ = ____
0,1 0,4
nie wiem jak się pozbyć ułamków dziesiętnych ... pomoże ktoś?
15 paź 15:14
007: halo, jest tu kto? wiem, że to jest proste i powinnam to umieć, ale na prawdę nie wiem jak się
pozbyć mianownika ...
15 paź 15:28
Paltek: Nie masz w mianowniku żadnej niewiadomej, więc śmiało może pomnożyć przez mianowniki w celu
pozbycia się ich.
Abyś widziała jak się to robi proponuję pierw pomnożyć całość razy 0,1, a w drugim ruchu całość
razy 0,4.
| | 1 | |
Możesz też 0,1 zamienić na ułamek |
| i pomnożyć licznik razy odwrotność mianownika, w ten |
| | 10 | |
sposób do mianownika dostaniesz '1' − której możesz się pozbyć, a licznik powiększy się 10
razy.
To samo z drugą stroną.
15 paź 15:33
pomagacz:
pozbyć się mianownika przez wymnożenie
15 paź 15:34
Kasia: nie prościej wymnożyć na krzyż?
15 paź 15:41
007: no tak, ale z reguły się mnoży obie strony. jeśli pomnożę lewą x10 to będę miała sam licznik, a
prawa pozostanie z mianownikiem, prawda?
15 paź 15:48
Kasia: nie rozumiem co masz na myśli.
Mnożąc na krzyż mam na myśli takie działanie :
0,1(5x+4) = 0,4 (x+3)
i później po kolei wymnazamy, i przenosimy x na jedną strone i liczby na drugą
15 paź 15:52
007: akurat mi o Twój pomysł nie chodziło, ale zaraz go przetestuje
15 paź 15:53
007: w ogóle to teraz zauważyłam, że źle przepisałam przykład ... powinno być tak:
x+3 5x+4
−−−−−− = −−−−−− − 5
0,1 0,4
15 paź 15:59
007:
x+3 5x+4
___ = ____ − 5
0,1 0,4
15 paź 16:02