|x^2-1| + |x+1| = 0
t.: PROSZE O POMOC w rozwiazaniu rownania kwadratowego z wartoscia bezwgledna.
|x2−1| + |x+1| = 0
15 paź 14:17
Godzio: |(x − 1)(x + 1)| + |x + 1| = 0
|x + 1|(|x − 1| + 1) = 0
⇔
x = −1 lub |x − 1| = −1 − sprzeczność
15 paź 14:29
t.: |x−x2−1|=|2x−3−x2|
15 paź 14:54
Godzio:
|x2 − x + 1| = |x2 − 2x + 3| x2 − x + 1 > 0 dla x ∊ R
x2− x + 1 = |(x − 3)(x + 1)|
I teraz rozwiąż to w 2 przypadkach gdy
(x − 3)(x + 1) ≥ 0 wtedy opuszczamy moduł bez zmiany znaków
(x − 3)(x + 1) < 0 wtedy opuszczamy moduł ze zmianą znaków, rozwiązując równanie w danym
przypadku pamiętaj o sprawdzeniu czy rozwiązanie należy do przedziału który badasz
15 paź 14:59
t.: ok
15 paź 16:16