układ równań
D.: nie pamietam jak się oblicza układ równań pomożecie?
{2x−2y=−1
{3x+2y=26
15 paź 13:57
D.: halo
15 paź 14:49
Mati: jakie proste, a którym sposobem ma być liczone?
15 paź 14:54
Mati: przeciwnych współczynników to skreślasz −2y z +2y sumujesz, wychodzi 5x=25//:5 x=5
15 paź 14:59
Mati: później podstawiasz x do któregoś z powyższych i masz też y
np. 3x+2y=26
2*5+2y=26
10=2y=26
2y=16//:2
y=8
15 paź 15:01
D.: dziekuje ale żle ci wyszło bo ma być chyba 3*5+2y=26 dobrze rozumiem
15 paź 15:16
Mati: Oj sorry, mea culpa

. Dobrze ,że zobaczyłeś.
15 paź 15:19