Udowdnij
Marek: Dane są: A i B, A należy do Ω i B należy do Ω. Udowodnij: P(A)+P(A'∩B)=P(B)+P(A∩B')
15 paź 13:27
AC:
A = A ∩ Ω = A ∩ (B ∪ B') = (A ∩ B) ∪ (A ∩ B')
stąd
P(A) = P(A ∩ B) + P(A ∩ B') gdyż (A ∩ B) ∩ (A ∩ B') = ∅
analogicznie rozpisując B
P(B) = P(B ∩ A) + P(B ∩ A')
odejmując stronami
P(A) − P(B) = P(A ∩ B') − P(B ∩ A') cbdo
15 paź 14:45
Marek: ja mam jeszcze w odp. P(A∩B)≤P(A)<0,1 i nie wiem skąd to się wzięło
15 paź 14:54
Marek: czy może ktoś pomóc
15 paź 15:58
Marek: ?
15 paź 17:29