liczby zespolone
tomasz: mógłby ktoś mi wytłumaczyć − liczby zespolone
wykonać działanie: i201 rozwiązanie i201 = i200 * i = i
Pytanie brzmi: Jak to wyszło?
15 paź 13:07
Trivial:
Wystarczy zauważyć, że:
i4k = (i4)k = [(−1)2]k = 1k = 1.
Czyli:
i4k+x = ix.
Aby policzyć i201 wystarczy znać resztę z dzielenia 201 przez 4 (r=1), czyli:
i201 = i1 = i.
15 paź 13:10
ICSP: I2 = −1
(−1)2 = 1
czyli (i2)2 = 1
1n = 1
i200 = (i4)50 = 1
15 paź 13:11
Godzio:
Warto wiedzieć takie coś:
| | ⎧ | 1 dla n = 4k | |
| | ⎜ | i dla n = 4k + 1 | |
| in = | ⎨ | −1 dla n = 4k + 2 |
|
| | ⎩ | −i dla n = 4k + 3 | |
15 paź 13:13
tomasz: aha, czyli k − dowolna liczba całkowita
zawsze trzeba wyciągać 4? czy akurat w tym przypadku musi być 4?
15 paź 13:14
tomasz: o nie zauważyłem reszty wypowiedzi, dzięki bardzo
15 paź 13:16
tomasz: czyli rozwalam tak: i
201 = i
200 * i = (i
4)
50 * i = 1
50 * i = 1 * i = i
A jeśli miałbym i
202 to byłoby 1 * (−1) = −1
15 paź 13:24
ICSP:
15 paź 13:27
tomasz: jak to dobrze że istnieje taka strona
15 paź 13:27
tomasz: a jak to jest że i3 = −i ?
15 paź 13:29
tomasz: dobra nie bylo pytania.... ;
15 paź 13:30
Godzio:
15 paź 13:31
tomasz: w tym przykładzie (2+2i)35 utknąłem w tym miejscu
= (2√2)35(cos(35π/4 + isin(35π/4))
Jak to dalej zrobić?
Wiem że muszę wyciągnąć pełne okresy ale nie za bardzo mi to wychodzi....
15 paź 14:00
Trivial:
Po co wchodzić od razu w trygonometrię.

Podpowiedź: (2+2i)
35 = [(2+2i)
2]
17*(2+2i).
15 paź 14:02
tomasz: ale muszę właśnie przez trygonometrię a wynik ma wyjść 252 * (−1 + i)
15 paź 14:09
Godzio:
| | 3 | |
sin(...) = sin |
| π, tak samo z cosinusem |
| | 4 | |
15 paź 14:15
tomasz: nadal nie mogę ogarnąć jak z tego (2√2)35 * (cos (3π/4) + isin (3π/4)) wyszło 252 * (−1
+ i)
pomógłby ktoś mi to ogarnąć?
15 paź 14:43
AC:
w czym problem zwykłe przekształcenie.
15 paź 14:54
tomasz: mógłbyś mi to przekształcenie rozpisać?
15 paź 15:03
Godzio:
| | 3 | | π | | π | | √2 | |
sin |
| π = sin(π − |
| ) = sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 3 | | √2 | |
cos |
| π = ... = − |
| (bo cosx < 0 w II ćwiartce) |
| | 4 | | 2 | |
15 paź 15:06
tomasz: Godzio to ostatnie pytanko bo już zaczynam kminić
| | π | | π | |
sin(π − |
| ) = sin |
| jak?  |
| | 4 | | 4 | |
15 paź 15:36