matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
ewa5354:
W roku 1910 Maria Składkowska Kurie otrzymała 1 gram radu dla którego t
1
2
wynosi 1590 lat, wktórym roku z otrzymanej próbki pozostanie jeszcze o,25 gram radu?
15 paź 12:06
pomagacz:
1 gram → t
0
1
gram → t
1
= 1590lat
2
1
gram → t
2
= 1590lat
4
1590 + 1590 = ...
15 paź 12:25