epic: Różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych wynosi 13.
Wyznacz te liczby naturalne.
15 paź 11:10
ICSP: jaka jest różnica między dwiema kolejnymi liczbami naturalnymi?
15 paź 11:11
epic: ujemna?
15 paź 11:16
ICSP: <niee>
1. Dwie kolejne liczby naturalne to np. 4 oraz 5.
O ile 5 jest większe od 4 ?
15 paź 11:17
epic: różnica jest równa 1
15 paź 11:18
ICSP: dobrze

Jeżeli jakaś liczba naturalna to "n"
w takim razie ile jest równa kolejna liczba naturalna?
15 paź 11:19
epic: n+1
15 paź 11:19
Savio: (n+1)2 −n=13
n2+2n+1−n2=13
2n+1=13
2n=12
n=6
Odp: Te liczby to 6 i 7, bo 72 − 62 = 49−36=13
15 paź 11:20
ICSP: 
Teraz wystarczy ułożyć odpowiednie równanie.
Pamiętaj oczywiście że musisz od kwadratu liczby większej odjąć kwadrat liczby mniejszej nie na
odwrót.
15 paź 11:21
Savio: Przepraszam, za błąd w pierwszym wersie. Powinno być :
(n+1)2 −n2=13
n2+2n+1−n2=13
itd....
15 paź 11:22
ICSP: (n+1)2−n2 = 13
(n−n+1)(n+n+1) = 13
2n + 1 = 13
n = 7
Po co równanie kwadratowe?
15 paź 11:23
epic: Zrobiłem tak:
a2−b2=13
(a−b)(a+b)=13 −>a−b = 1
a+b=13
(13−b)2 −b2=13 => b=6
a2− 36=13
a2=49
a=7
15 paź 11:25
ICSP: może być.
15 paź 11:27
epic: Dziękuję za pomoc.
15 paź 11:28
ICSP: Nie ma za co
15 paź 11:31
Savio: Równanie kwadratowe, bo różnica kwadratów, prawda? Z resztą, dla mnie bardziej jest to
czytelne. Zarówno mój sposób, jak i epica jest dobry.
15 paź 11:35