bez użycia wiadomości o funkcji kwadratowej
ja: Nie mam pomysłu na rozwiązanie zadania bez użycia funkcji kwadratowej (ten dział dopiero będzie
odpada użycie wzorów na Δ x1 x2) następującego zadania:
W równoległoboku ABCD, kąt ADC>90 stopni, poprowadzono wysokość DE długości 6 cm i wysokość DF
(F∊BC) długości 2√21 cm. Przekątna DB równoległoboku ma długość 10 cm. Oblicz:
a) obwód i pole czworokąta ABCD
Jakieś pomysły ?
15 paź 10:17
ICSP: użyj magii
15 paź 10:39
ja: nic nie wnosisz do tematu...
15 paź 10:40
krystek: A spróbuj P=IABI*IDEI i P=IBCI*IDFI Przyrównać I potem PΔ ponieważ mam IdBI Spróbuj ,ja tylko
podpowiadam.
15 paź 10:42
ICSP: nie normalne odpowiedzi wychodzą
15 paź 11:15
ja: ja odp mam (normalne hehe) i rozwiazanie tez ale z uzyciem f. kwadratowej. A mi chodzi o sposób
na pominięcie f kwadratowej.
15 paź 11:40
Trivial: A wyprowadzenie wzorów na deltę i pierwiastki wchodzi w grę?
15 paź 11:57
ja: no wlasnie nie bardzo bo f kwadratowa jest dopiero za 5 działów w ksiazce. Moze dlatego ze to
zadanie z gwiazdką . Ale czemu w takim razie autorzy wsadzili je w dział pole rownoleglobokii
rombu ?! widocznie się da ez f .kwadratowej. Potem (daleko hehe) dopiero są dzialy pole
trapezu ,pole czworokata , pola figur podobnych, mapa skala, i dopiero f kwadratowa.
15 paź 12:03
Trivial:
Ponieważ funkcja kwadratowa jest prosta i przy odrobinie wysiłku można samemu wyprowadzić
wzory.
15 paź 12:05
ICSP: da się bez funkcji kwadratowej
15 paź 12:05
Trivial: Jeżeli
ICSP myślisz o wzorach skróconego mnożenia to to jest właśnie wyprowadzenie wzorów.
15 paź 12:08
ja: ICSP pokaż zatem sposób bo mnie to ciekawi
15 paź 12:08
ICSP: tylko daj odpowiedzi bo muszę pare rzeczy sprawdzić
15 paź 12:08
ja: No wzory skr mnożenia były w klasie 1 wiec moze byc takie rozwiązanie. Pokaż co tam masz
15 paź 12:09
ja: Odp:
Obw=22+2√21
P=84+−6√21
15 paź 12:11
ja: P=84−6
√21
15 paź 12:12
15 paź 12:17
Trivial: Dlaczego tak boisz się funkcji kwadratowej?
15 paź 12:18
ja: Nie boję się bo mam rozwiązanie własnie poprzez f kwadratową i rozumiem istotę funkcji
kwadratowej. Ja jestem zwyczajnie ciekawy co autorzy (Pazdro) mieli na myśli dając to zadanie
w dziale takim a nie innym. Rozumiem rozwiązanie z funkcją kwadratową i wzory na Δ i x1 i
x2 itd. Kieruje mną czysta ciekawość czy autorzy ksiązki mają/mieli sposób na inne
rozwiązanie skoro umiescili to odpowiednio wczesniej w ksiażce. A skoro nie mogę zapytać
autorów główkuję sam. A że sam nie wymyśliłem nic sensownego zadałem pytanie tutaj.
15 paź 12:22
Trivial:
Każde równanie kwadratowe można rozwiązać przy wykorzystaniu wzorów skróconego mnożenia. Być
może to mieli na myśli.

Zaraz pokażę.
15 paź 12:26
Trivial:
a2 − 12a + 15 = 0 (z tamtej strony)
Uzupełniamy do pełnego kwadratu:
(a−6)2−62 + 15 = 0
(a−6)2 = 21
a−6 = ±√21
a = ±√21 + 6.
15 paź 12:29
ICSP:

m = 2
√21
y
2 + m
2 = (x+8)
2
y
2 + 84 = x
2 + 16x + 64
x
2 + 36 = y
2 + 8y + 16
mamy teraz te dwa równania:
−x
2 + y
2 − 16x = −20
x
2 − y
2 −8y = −20
metoda przeciwnych współczynników i
−16x − 8y = −40
2x + y = 5 − nie wygląda to ładnie

teraz z równania na pole
(x+8)*6 = 2
√21(y+4)
3x + 24 =
√21(9 − 2x)
3x + 2
√21x = 9
√21 − 24
to na prawdę nie wygląda ładnie

x(3 + 2
√21) = 9
√21 − 24
| | 9√21 − 24 | |
x = |
| = 6 − √21 a to już ładnie  |
| | 2√21 + 3 | |
czyli 2x + y = 5
12 − 2
√21 + y = 5
y = −7 + 2
√21
czyli mamy już x oraz y możemy zatem przejść do liczenia pola

P = (8 + 6 −
√21)6 = (14 −
√21)6 = 84 − 6
√21
Sprawdźmy jeszcze drugim równaniem
P = (−7 + 2
√21 + 4)*2
√21 = (3 − 2
√21)2
√21 = 84 − 6
√21
zgadza się
teraz obwód:
Obw = 2x + 2y + 24 = 12 − 2
√21 − 14 + 4
√21 + 24 = 22 + 2
√21
Pozdrawiam
15 paź 12:31
ICSP: Proszę, bez funkcji kwadratowej

Może troszkę się w
Triviala pobawiłem
15 paź 12:33
Trivial: Za mało odnośników typu (1) dałeś
15 paź 12:34
ICSP: Tzn
15 paź 12:36
Trivial:
Moje dłuższe posty zazwyczaj są pełne takich różnych odnośników, żeby było łatwiej się
odnaleźć.
15 paź 12:37
ICSP: ale tutaj wszystko jest jasne

Zresztą i tak "nic nie wnoszę do tematu "
15 paź 12:38
Trivial: No właśnie.
15 paź 12:39
ICSP: Ja dzisiaj tylko herbatkę piję
15 paź 12:40
ja: ICSP stwierdzeniem "użyj magii" nie wnosileś nic do tematu− teraz co innego. Podziękował.
15 paź 12:46
Trivial:
ICSP, a co robicie na podstawach informatyki?
15 paź 12:59
ICSP: na ostatniej lekcji uczyliśmy się systemów pozycyjnych
znamy już
− binarny
−czwórkowy
−ósemkowy
− szesnastkowy
no i oczywiście ten którym sie posługujemy
15 paź 13:01
Trivial: To widzę nuuda.
15 paź 13:01
ICSP: nom

Teraz będziemy się uczyć przechodzić z tych systemów bezpośrednio
15 paź 13:02
Trivial:
Ja dzisiaj chyba z nudów skrobnę jakiś programik.

Tylko nie wiem jaki.
15 paź 13:05
grzesiek: czworokat ABCD ma obwud równy 24 cm a jego pole wynosi 42 cm2 .natomiast czworokat efgh ma
obwód 32cm a pole wynosi56cm2 czy czworokaty te moga byc podobne . jesli tak uzasadnij
22 wrz 20:03
grzesiek: kto pomoze rozwiaza

?
22 wrz 20:04
pigor: na drugi raz nie dopisuj się do tematu w zasadzie zamkniętego, tylko załóż nowy, bo na drugi
raz możesz nie doczekać się odpowiedzi , ale wybaczając ci to
w zadaniu zauważ, że
| | 24 | | 3 | |
stosunek obwodów czworokątów to |
| = |
| =k skali podobieństwa , zaś odpowiedni |
| | 32 | | 4 | |
| | 42 | | 7*6 | | 6 | | 3 | |
stosunek pól |
| = |
| = |
| = |
| =k , a to przeczy twierdzeniu o stosunku |
| | 56 | | 7*8 | | 8 | | 4 | |
pół figur podobnych, który powinien być równy k
2 , a więc czworokąty te nie mogą (nie są)
podobne . ...
22 wrz 22:30
Kira: ICSP Jestes kurwa pojebany jakim cudem wyszlo 6 −pirwiastek 21, 3 godzine siedzie i probuje
kurwa zrozumiec jak to wyliczyles debilu.
Pisz normalnie krok po kroku a nie skaczesz kurwa i trzeba sie domyslac. Japierdole.
30 lis 01:14
ICSP:
30 lis 07:48
5-latek: Czesc
ICSP 
WIdzisz nawet po latach zostales odnaleziony
30 lis 09:22
Kira: Wiec moze kolega ICSP raczyl by w koncu napisa jak to wyliczyl, bo oprocz jego wyliczenia
na internecie jest tylko jeszcze jedno ktore nie jest latwiejsze a trudniejsze,
SKAD SIE BIERZE 6−pierwiaste21?
30 lis 14:50
Kira: Tak dla potomnosci bo zapewne jeszcze wiele osob tu zajrzy.
921−24221+3∗221−3221−3=18∗21+72−2721−482175=450−752175=6−21
o to skad sie to wzielo. trzeba usunac niewymiernosc z mianownika.
Bo ciezko napisac prawda.
30 lis 17:14