p{18}-p{24}=
michal: czy mogę je od siebie odjąć
√18−
√24=
15 paź 09:57
Trivial:
Use the power of
MAGIC!
!
√18−
√24 =
√9*2 −
√2*2*3*2 = 3
√2 − 2
√3*
√2 = (3−2
√3)
√2, co jest gorsze niż to,
od czego zaczynaliśmy.
15 paź 10:13
Jolanta: Nie
√18=√2*9=3√2
√24=...
15 paź 10:13
agata: √18−√24=3√2−2√6 i tego nie można odjąć.
Można dodawać i odejmować pierwiastki, gdy są tego samego stopnia i pod pierwiastkiem są takie
same liczby. Np 6√2−4√2=2√2
15 paź 10:15
Jolanta: jesli coś musisz zrobic to jeszcze tak mozna
√18=√3√6
√24=√4√6=2√6
√3√6−2√6=(√3−2)√6
15 paź 10:18