Wykaz ze x jest liczbą całkowitą
Miachał: Wykaż ze x jest liczba całkowitą:
x= log59+2(log51−log53)=
x=log279+log27243+log2738+
x=log322+log3(4.5)2−2log3√5=
15 paź 09:45
Miachał: w 2podpunkcie jest pomyłka
x=log279+log27243+log2738=
15 paź 09:52
agata: | | 1 | | 1 | |
log59+2(log51−log53)=log59+2log5 |
| =log59+log5 |
| =log51=0 |
| | 3 | | 9 | |
15 paź 10:22
agata: log
279+log
27243+log
273
8=log
273
2+log
273
5+log
273
8=
| | 1 | |
2log273+5log273+8log273=15log273−15* |
| =5. |
| | 3 | |
15 paź 10:30
agata: Czy w podpunkcie c nie powinno być √3?
15 paź 10:34
Miachał: Właśnie nie
15 paź 10:36
Miachał: ale jak nie ma
√3 to nie da się tego przykładu rozwiązać
15 paź 10:44
Miachał: Oblicz:
x=log322+log3(4.5)2−2log3√5=
15 paź 11:20