lo
log: Siły F1=5 i F2=6 tworzą kąt 60 stopni. Oblicz długość wypadkowej tych sił
czyli
Fw= 6+5?
14 paź 23:37
sushi_ gg6397228:
masz przekatna w rownoległoboku do policzenia
14 paź 23:45
log: no to z twierdzenia cosinusow?
14 paź 23:50
log: Fw
2=F1
2+F2
2−2F1F2cos120
Fw
2=F1
2+F2
2−2F1F2(−cos60)
14 paź 23:50
sushi_ gg6397228:
i ile tam wtedy wyjdzie
14 paź 23:52
log: nom P{91} dobrze

a teraz jak mam obliczyc sinus kata ktory jest utworzony przez ta przekatna
z F1 to musze z tw cosinusow cosinus alfa i podstawic do jedynki?
14 paź 23:56
log: czy od razu z tw sinusow
14 paź 23:58
sushi_ gg6397228:
masz trojkati wlasnosc
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| −−> podane kąty leza naprzeciw danych boków |
| sin α | | sin β | | sin γ | |
wykorzystaj to
15 paź 00:00
log: ok dziękuje

Wyszło

..
tylko na początku nie wiedziałam czym różni się siła wypadkowa od długości sił wypadkowych
15 paź 00:04
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
15 paź 00:05