Liczby rzeczywiste
qam: Proszę o pomoc z dwoma zadaniami:
1. Zapisz wyrażenie (x−2
√7)
2 + (x−2
√7)(x+2
√7) + 4x
√7 w prostszej postaci i oblicz jego
wartość dla x=
√√7√49
2. Kiedy otrzymamy większą kwotę: lokując pieniądze na 5% przez 10 lat, czy lokując je na 10%
przez 5 lat? Zakładamy, że w każdym przypadku kapitalizacja odsetek następuje co rok i
oprocentowanie jest stałe w podanym czasie. Odpowiedź uzasadnij, wykonując obliczenia.
Pozdrawiam
14 paź 22:45
agata: (x−2√7)2+(x−2√7)(x+2√7)+4x√7=x2−4√7x+28+x2−28+4x√7=2x2
2√√7√492=14
Kn=K0(1+r)n
(1+0,05)10=1,6288942...
(1+0,1)5=1,61051
14 paź 23:00
qam: Dziękuję, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie drugiego zadania, a mianowicie, dlaczego użyjemy
wymienionego przez Ciebie wzoru zamiast:
Kn = K(1+p100)n ?
(w liczniku p, w mianowniku 100)
14 paź 23:15
sushi_ gg6397228:
| | 5 | |
przeciez to jest ten sam wzor |
| = 0,05 |
| | 100 | |
14 paź 23:16
qam: Pomyłka w zapisie
Kn=K(1+n*p100)
(w liczniku p, w mianowniku 100)
14 paź 23:25
sushi_ gg6397228:
lokaty sa na procent składany a nie prosty
czyli jak wplacamy 100zł na 10% to po roku mamy 110
po kolejnym roku procent liczymy od 110 a nie od 100
14 paź 23:40
justa: p3(1)u(11)(16)*p3(−2)+2p(50)−4p(8)=
Bardzo prosze o pomoc
15 paź 10:49