matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory skróconego mnożenia
geodeta:
Stosując wzory skróconego mnożenia wykonaj działanie:
a
3
+a
2
b−ab
2
−b
3
(a+b)
2
−
a−b
14 paź 21:07
Eta:
dla a ≠b a
3
+a
2
b −ab
2
−b
3
= a
2
(a+b) −b
2
(a+b)=(a+b)(a
2
−b
2
)=(a+b)(a+b)(a−b)= (a+b)
2
(a−b)
(a+b)
2
(a−b)
(a+b)
2
−
=(a+b)
2
−(a+b)
2
= 0
a−b
14 paź 21:15