trójkąt
Cathless: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, wiedząc że obwód trójkąta wynosi 30 cm,
a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 6,5 cm.
14 paź 20:26
ja: 6,5*4+2r=30 rozwiąż
14 paź 20:28
ICSP: przeciwprostokątna = 2*6,5 = 13
układ równań
1. z obwodu
2. z twierdzenia Pitagorasa.
1. a+ b = 17
2. a
2 + b
2 = 169
sam rozwiążesz :
a = 12 b = 5 lub na odwrót.
P = 6 * 5 = 30 − pole trójkąta oczywiście
i teraz ze wzoru:
P = sr
P = 15r
r = 2
koniec zadania
14 paź 20:29
ja:

cos pokrecilem sory
14 paź 20:30
krystek: zauważ ,że średnica okręgu opisanego na tym Δ jest równa przeciwprostokątnej
14 paź 20:30