Ciągi
Kasia: Ciągi − zadania 
Witajcie.
Mam wkrótce sprawdzian z ciągów i chciałabym naprawdę dobrze wyćwiczyć zadania z tego działu,
przejrzałam większość rzeczy, które są na tej stronie i chciałabym teraz sprawdzić się czy
naprawdę to umiem. Z początku prosiłabym o jakieś proste zadania, a jak mi pójdzie dobrze to
sukcesywnie co raz trudniejsze

Poziom podstawowy!

Z góry bardzo dziękuję
14 paź 20:15
ICSP: mam zadania z ciągu ale jak chcesz mogę dać również z algebry abstrakcyjnej
14 paź 20:20
Kasia: nie, nie, podziękuję

jeszcze jestem w liceum więc nie rozkręcaj się

i poproszę bardzo o
jakieś zadanka z ciągów, ale proste z początku, bo czasami miałam problemy z zadankami z tego
działu, a zależy mi bardzo żeby wszystko sobie uporządkować w głowie i nie mieć problemu
później na sprawdzianie i na maturze oczywiście
14 paź 20:22
ICSP: podstawa/rozszerzenie?
14 paź 20:23
Kasia: podstawa
14 paź 20:25
ICSP: to może na początek takie proste.
w ciągu arytmetycznym dana jest różnica równa 5 oraz
a3 + a5 = 30
oblicz a4
14 paź 20:27
Kasia: ok, to tak :
r = 5
a3 + a5 = 30
rozpisuje drugie równanie w inny sposób :
a1 + 2r + a1 + 4r = 30
a1 + 2*5 + a1+ 4 *5 = 30
a1 + 10 + a1 + 20 = 30
2a1 = 0 / :2
a1 = 0
a4 = a1 + 4r
a4 = 0 + 20
a4 = 20
dobrze?
14 paź 20:34
ICSP: a
4 = a
1 + 3r
14 paź 20:35
Kasia: fakt, fakt! kurcze, takie głupstwo zrobić : (
ok, następne?
14 paź 20:36
ICSP: a teraz następne.
Oblicz a4 w ciągu arytmetycznym jeśli
a3 + a5 = 30
14 paź 20:37
Kasia: i oczywiście a4 = 15
14 paź 20:37
ICSP: szybko
14 paź 20:38
ICSP: tylko miałaś napisać a nie podać odpowiedź
14 paź 20:38
Kasia: to zadanie już mi się nie podoba

chwilka, spróbuję coś wymyślić

ale da się na pewno
zrobić ? xD
14 paź 20:39
ICSP: tak
14 paź 20:39
jacek: an=4n*(3/5)*{n−1}
14 paź 20:41
Kasia: na pewno muszę ułożyć układ równań, żeby wyliczyć r i a
1 i wtedy bez problemu się wyliczy a
4
, tylko jakie drugie równanie.. ale jeszcze nie podpowiadaj, jak się poddam to dam znać
14 paź 20:42
jacek: jest ciągiem geometrycznym
14 paź 20:43
deskjet:

Prosze bardzo niektore przepisze ze zbioru a ze dwa wymysle sam
1) Wykaz ze w ciagu arytmetycznym(a
n) o roznicy r
2)Oblicz ile kazdy z nas mogł miec maksymalnie biologicznych
praprapraprapraprzodków
| | 3+√15 | | 3√5+4√3 | |
3)sprawdz czy liczby: √3, |
| , |
| tworzą ciąg geometryczny |
| | 2 | | 2 | |
4)Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest rowna 19 a suma ich kwadratów jest rowna
133 jakie to liczby?
5)Trzy liczby ktorych iloczyn wynosi 64 tworzą ciąg geometryczny te same liczby tworzą ciąg
arytmetyczny wyznacz te liczby
6)czy ciąg a
n=2
n jest geometryczny?
| | 2n | |
7)czy ciąg an= |
| jest arytmetyczny? |
| | n+1 | |
8) Na wykresie na gorze przedstawiłem ciąg a własciwie wykres i dwa jego punkty jest to ciąg
arytmetyczny y=a
n uzasadnij ze jest to ciąg malejący
Powodzenia
14 paź 20:43
Kasia: przecież podał ICSP , że jest ciągiem arytmetycznym...
14 paź 20:43
ICSP: on do innego zadania.
14 paź 20:45
ICSP: moje zadanie brzmi:
a3 + a5 = 30
oblicz a4 jeżeli jest to ciąg arytmetyczny
14 paź 20:46
jacek: pomocy
sprawdź czy ciąg an=4n*(3/5)*{n−1} jest ciągiem geometrycznym
z góry dziękuje za pomoc
14 paź 20:47
krystek: Nie przeszkadzajcie Kasi i ICSP−owi
14 paź 20:48
Kasia: aa.. Jacek załóż osobny wątek, bo robisz tutaj zamieszanie...
ICSP, prosze o podpowiedz z drugim rownaniem, bo nic niestety nie wymyśle..
14 paź 20:48
ICSP: | | 3 | |
4n * |
| * (n−1)  |
| | 5 | |
14 paź 20:48
ICSP: a jakie znasz wzory dla ciągu arytmetycznego?
14 paź 20:49
Kasia: a
n = a
1 + (n−1) *r
ale w pierwszym i ostatnim wzorze jest 'n' więc byłaby to kolejna, trzecia niewiadoma.
aaa.. czyli z tym drugim faktycznie da się zrobić, to daj mi kilka minutek

.
14 paź 20:53
Kasia: tylko, że jest problem, bo podstawiając w drugim równaniu mi wychodzi
2a
1 + 6 r = 2a
1 + 6 r
czyli nic mi to dalej nie da.. buuu
14 paź 20:56
Kasia: no tak, skoro to jest to samo to nie dziwota, że wychodzi to samo, haha

to chyba źle
trafiłam ze wzorem
14 paź 20:56
ICSP: w drugim wzorze z n wstaw 4 i zobacz co wyjdzie
14 paź 20:57
Kasia: tzn z tym wzorem na sume początkowych wyrazów?
14 paź 20:58
ICSP: drugi to średnia arytmetyczna.
14 paź 20:59
Kasia: ale nie za bardzo rozumiem jak mam podstawić, tak :
wtedy mam przecież już 3 niewiadome
14 paź 21:01
ICSP: Skąd te jedynki ?
14 paź 21:02
Kasia: to wzór wygląda tak:
w sumie wygląda tak samo, chodzi mi o to, że te jedynki są tak jakby na dole, w sensie, że są
razem z 'n' , czyli n−1 i n+1

jeśli tak, to widocznie źle zapisałam sobie w zeszycie.
14 paź 21:06
ICSP: a
n
a
n−1
dla n = 4
a
4
a
4−1 = a
3
Dokończ.
14 paź 21:09
Kasia: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

a
3 + a
5 = 30
a
4 = 15
takie proste, tylko trzeba wpaść na to ,że z tego wzoru trzeba skorzystać

następne?
14 paź 21:11
ICSP: na razie zajmij się tymi z 20:43. Ja muszę iść coś zjeść
14 paź 21:16
Kasia: ok, smacznego
14 paź 21:17
Kasia: 6 i 7 odpowiedz nie , tak mi sie wydaje
a z reszta mam problem.. moge prosic o podpowiedzi do pozostałych
14 paź 21:54
Kasia: a co do zadań z 'wykaż, że ' to chyba moge sobie je odpuścić, bo takich na lekcjach nie
robiliśmy więc podejrzewam, że nie pojawią się na klasówce.
14 paź 21:58
Mateusz: Niby tak ale ykazac 1 wzor jest bardzo prosto wręcz trywialnie

6 i 7 jak sie sprawdzało czy ciąg jest arytmetyzny czy geometryczny liczyło sie n+1 wyeraz i
jezeli roznica albo iloraz ni zalezały od n to ciąg był rytmetyczny,czy geometryczny w
przypadku ilorazu.
2) Skorzystaj z własnosci ciągu geometrycznego:
an
2=a
n−1*a
n+1
3) No to sprobujmy wipisac co nie co zaczynając od siebie
Ja mama, tata babcia,druga babcia,drugi dziadek prababcia,pradziadek,druga prababcia,drugi
pradziadek itd... zauwazmy ze liczby przodkow tworzą ciąg geometryczny o wyrazie a
1=8 i q=2
my szukamy wyrazu a
5 bo(
praprapraprapra]] a
5 policzymy łatwo
4)kolejne wyrazy ciągu geometrycznego to a
1,a
2q,a
3q
2
a
1+a
2+a
3=19 trzeba rozwiązac układ rownan i wyznaczyc te liczby
a
1+a
2q+a
3q
2=19
a
12 +a
2q
2,a
3q
4=144
5) oznaczamy sobie te liczby jako np x,y,z
ich iloczyn wynosi 74 a więc:
x*y*z=64
tworzą ciąg geometryczny:
korzystam więc z jego włąsnosci podanej w zadaniu 3
y
2=x*z
te liczby tworzą takze ciag arytmetyczny a więc korzystam z własnosci tego ciągu takiej ze
roznica dowolnego wyrazu i wyrazu bezposrednio go poprzedzającego jest stała dla danego ciągu
a więc:
y−x=z−y
jak zbierzemy to do kupy to mamy układ do rozwiązania:
x*y*z=64
y
2=x*z
y−x=z−y
8)ciąg jest malejący gdy kazdy wyraz jest większy od następnego wyrazu
14 paź 22:23
Mateusz: w 4) ma byc 133 a nie 144 pomyliłem się
w 5) ich iloczyn wynosi 64 a nie 74
14 paź 22:25
krystek: Na koniec sie włącze. Może to Kasi pomoże.Ale fajno,że chce się nauczyć a nie czeka na gotowce.
Jeżeli a
3,a
4, a
5 tworzą ciąg arytmetyczny to różnica jest stała
czyli a
5−a
4=a
4−a
3
stąd 2a
4=a
5+a
3
14 paź 22:29
Kasia: dzięki wielkie Mateusz !

Jestem Ci bardzo wdzięczna za pomoc

zaraz po kolei sobie
przeglądne i rozwiąże

ile bym dała żeby to wszystko odrazu widzieć, ah
14 paź 22:31
Mateusz: Nie trzeba nic dawać tylko nabrać wprawy a najlepiej sie to robi rozwiązując zadania tak jak ty
podoba mi sie twoja postawa jest godna nasladowania
14 paź 22:32
Kasia: i Tobie Krystek również dziękuję, myślę, że może mi się to przydać : ) już zabieram się do
rozwiązywania
14 paź 22:33
krystek: Spokojnej nocy
14 paź 22:38
Kasia: zad. 3
nie chce mi się wypisywać wszystkich obliczeń po kolei, bo pewnie z 5 minut jak nic by mi to
zajęło, w każdy razie w skrócie zrobiłam tak
| 3√5 + 4√3 | | 3+ √15 | | 3+√15 | |
| : |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | √3 | |
i później po wykonaniu dzielenia sprowadziłam oba ułamki do wspólnego mianownika i licznik nie
wyszedł taki sam, więc odpowiedz : nie jest to ciąg geometryczny.
zgadza się? : )
14 paź 22:47
Mateusz: Niestety nie probuj dalej podpowiem ci ze
| | 3+√15 | | 9+6√15+15 | | 6√15+24 | | 3(√15+4) | |
an2=( |
| )2= |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
i teraz sprawdz czy iloczyn a
n−1*a
n+1 wynosi tyle samo co an
2
14 paź 22:56
Kasia: ale dlaczego nie wychodzi..
mając na przykład takie wyrazy ciągu
1, 2, 4
to żeby sprawdzic czy jest to ciąg geometryczny wystarczy podzielić wyraz od poprzedniego i
wtedy
4 : 2 = 2:1 , więc dlaczego to co napisałam nie jest prawdą?
14 paź 23:00
Kasia: czekam cierpliwie na odpowiedz

reszte zadanek zrobie jutro, bo już mnie spanie bierze

dobrej nocy wszystkim : )
14 paź 23:33
marek: Ciąg geometryczny to ciąg gdzie dla trzech jego kolejnych wyrazów a,b,c jest spełniona
zależność b2=ac a wiec w naszym wypadku 22=4*1, dzielac kolejny wyraz przez poprzedni
otrzymamy natomiast iloraz ciągu
15 paź 01:13
krystek: I ja uparcie podpowiadam def ciągu geometrycznego a,b,c,sa kolejnymi wyrazami ciągu geom.
gdy iloraz jest stały:
| c | | b | |
| = |
| i konsekwencja tej zależności jest: |
| b | | a | |
b
2=a*c
15 paź 10:51
Kasia: czyli to co napisałam o 22:47 jest prawdą, tak?
15 paź 11:07
Kasia: ICSP : widzę,że jesteś na forum, znajdziesz dziś też chwilkę żeby pomóc?
15 paź 11:39
ICSP: jak tylko skończę sprawdzać czy a*b = 5
log5 a log5 b jest grupą to mogę pomóc
15 paź 11:40
ICSP: dobra. Element naturalny i odwrotny policzę później. Mów którego zadania nie możesz zrobić?
15 paź 11:43
Kasia: najpierw chciałabym rozwikłać problem, który wynikł wczoraj, z tym dzieleniem, jak to w końcu
jest? bo na lekcji wyliczaliśmy za pomocą dzielenia, a tutaj Mateusz wziął to za błąd, więc
już mam mętlik w głowie, jak to w końcu jest? chodzi o mój post z 22:47, ja twierdze, że to co
napisałam jest prawdą..
15 paź 11:49
ICSP: jeżeli a
1, a
2, a
3 tworzą ciąg geometryczny to
a z tego wynika że :
(a
2)
2 = a
3 * a
1
Jest to wyprowadzenie wzoru na średnia geometryczną z własności ciągu.
Jeśli chodzi o twój przykład. Lewa strona jest zapisana poprawnie. Prawa już niestety nie.
15 paź 11:54
Kasia: zgubiłam mianownik '2'

poprawiając :
| 3√5+ 4√3 | | 3+√15 | | 3+√15 | |
| : |
| = |
| : √3 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
15 paź 12:01
ICSP: i teraz wymnażasz na krzyż i wychodzi ci to samo co by wyszło na początku z użyciem wzoru.
15 paź 12:02
Kasia: wiem już jak to wyliczyć tylko niepotrzebnie wcześniej zgubiłam 2, a wiedziałam jak to zrobić,
no cóż, będę bardziej ostrożna

ok, ale mi jakoś łatwiej wyliczyć dzieląc niż pamiętając ten wzór

zabieram się jeszcze za zadania powtórkowe ze szkoły, jeśli natrafię na jakiś problem to tutaj
wrzuce
15 paź 12:05
Kasia: już natrafiłam na pewien problem
zadanie brzmi :
Suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się 27, suma dwóch ostatnich wyrazów
wynosi 105, a siódmy wyraz jest równy 30. Znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu.
zrobiłam układ równań
a1 + a1 + r = 27
a1 + 6r = 30
z tego wyliczyłam, że r = 3 i a1 = 12
i teraz nie wiem jak wyliczyć liczbe wyrazów ciągu. Na coś jest mi dana informacja, ze suma
dwoch ostatnich wyrazow wynosi 105. Pytanie moje brzmi, czy da się jakoś to policzyć nie
wypisując po kolei wyrazów?
15 paź 12:20
ICSP: an−1 + an = 2an−1 + r
15 paź 12:34
Kasia: skąd ten wzór się wziął bo za bardzo nie rozumiem?
15 paź 12:39
ICSP: taka zabawa

a
5 = a
4 + r
a
6 = a
5 + r
a
n = a
n−1 + r
a
n−1 + a
n = a
n−1 + a
n−1 + r = 2a
n−1 + r
15 paź 12:43
Kasia: a co jeśli ktoś nie wpadnie na tą ' zabawę'?

da się jakoś inaczej to zrobić czy pozostaje
wypisywanie wyrazów po kolei, aż dwa ostatnie zsumowane dadzą 105?
15 paź 12:47
ICSP: najpierw piszesz wzór na a
n
a
n = a
1 + (n−1)r
a
n = 12 + 3n − 3 = 3n + 9
w takim razie a
n−1 będzie o r mniejszy i równy 3n + 6
3n + 9 + 3n + 6 = tam ileś
i rozwiązujesz.
Jak i na to nie wpadniesz to wypisuj wyrazy
15 paź 12:49
Kasia: aaaaa, ten drugi sposób mi się podoba

dziękuję Ci ogromnie
15 paź 12:52
Kasia: odświeżam wątek.
Wyznacz rosnący ciąg geometryczny, wiedząc, że suma wyrazów skrajnych jest równa 34, iloczyn
tych wyrazów 64, a suma wszystkich wyrazów ciągu wynosi 62.
wypisuje dane :
a
1 + a
n = 34
Sn = 62
wyliczam n
124 = 34 n
więc już coś tutaj dziwnego się dzieje, bo n raczej powinno być liczbą całkowitą, co nie?
jak się za to zabrać? proszę o pomoc.
15 paź 14:54
Patryk: ten iloczyn to chyba zle
15 paź 14:58
Kasia: no tak, a1 * an = 62
15 paź 15:16
Kasia: hm, a jakby ukladem rownan wziac te dwie pierwsze dane i wyliczyc a1 i an? da mi to coś? i co
później?
15 paź 15:17
Patryk: ja nie wiem co to są wyrazy skrajne ? w tym zadaniu nie pomogę
15 paź 15:18
Kasia: skrajne to wydaje mi się, że to jest pierwszy wyraz i ostatni. Czy ktoś inny może mi pomóc?
15 paź 15:35
Kasia: ponawiam
15 paź 16:13