matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Venom:
proszę o pomoc:
cosx
lim
x→
π
2
π−2x
14 paź 19:53
gwiazda:
Policz pochodną , reguła the de' hospitala
14 paź 20:22
Trivial:
π
Można inaczej − bez reguły de l'Hostpiala. Wykorzystamy podstawienie x =
−u, wtedy u→0.
2
cosx
π
cos(
−u)
2
lim
x→π/2
= lim
u→0
=
π−2x
π
π−2(
−u)
2
sinu
1
= lim
u→0
=
.
2u
2
14 paź 21:38