roziwazac podane rownania i nierownosci
Agata: Witam mam problem z tymi przykładami moze mi ktos pomoc

1) 9*
13x = 3
2x *
19
2)x
4 − 2x
2 − 3>0
3)x
3 +
1x3 = 6(x +
1x)
4)
3−xx+3 +
15−xx2 + 3x = 0
5)9*
13x ≥ 3
2x *
19
6)
√x+2=x
7)4
x−5*16
x+3 = 64
14 paź 19:32
Trivial:
| | 1 | |
1. Podstawienie 3x = u, u>0; wtedy 32x = u2 i ( |
| )x = 3−x = u−1. |
| | 3 | |
2. Podstawienie x
2 = u, u≥0.
| | 1 | |
3. Podstawienie x+ |
| = u, wtedy: |
| | x | |
/* wzór skróconego mnożenia: (a+b)
3 = a
3 + b
3 + 3ab(a+b). */
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
u3 = (x+ |
| )3 = x3 + |
| + 3x* |
| (x+ |
| ) = x3+ |
| + 3u |
| | x | | x3 | | x | | x | | x3 | |
4. NIe widzę.
5. Podstawienie 3
x = u, u>0 i podobnie jak w 1.
6. Podstawienie
√x+2 = u, u≥0, wtedy: x+2 = u
2 → x = u
2−2.
7. Trochę przekształcić, a potem podstawienie 4
x = u, u>0.
14 paź 19:38
Trivial:
W siódmym nie zauważyłem znaku mnożenia.

4
x−5*16
x+3 = 4
x−5*4
2x+6 = 4
3x+1 = 64 = 4
3.
3x+1 = 3
x = ...
14 paź 19:43
Agata: wszystko ok ale nadal nie moge sobie poradzic z pierwszym przykladem...
14 paź 19:47
ja: 32*3−x=32x*3−2
32−x=32x−2
2−x=2x−2
3x=4
x=4/3
14 paź 19:53
Agata: dzieki
14 paź 19:56