Rozwiąż nierówność pierwiastkową
gieniafree: (x−4)√x+1<4−2x
wyznaczam dziedzinę, więc x należy do <−1,∞) i dalej się zacinam
proszę o pomoc
14 paź 19:03
rafał: no więc ja zrobilem tak:
(x−4)√x+1 < 4−2x //()2
(x2−8x+16)(x+1) ,< 16−16x+4x2
x3−8x2+16x+x2−8x+16−4x2+16x−16<0
x3−11x2+24x<0
x(x2−11x+24)<0
x(x−3)(x−8)<0
(x∊(−∞0)∪(3,8))⋀(x∊<−1,+∞))⇒x∊<−1,0)∪(3,8)
14 paź 19:24
gieniafree: dziwne, bo w odpowiedziach mam, że x należy do przedziału (−1;3)
no i mam podpowiedź : √x+1 = t
14 paź 19:26
Vizer: Ał aż zabolało, jak to zobaczyłem
14 paź 19:29
Trivial:
Skoro masz taką podpowiedź, to może jej użyj.
√x+1 = t, t≥0
x+1 = t
2
x = t
2−1
Podstaw i rozwiąż.
14 paź 19:31
ja: aby podnieść do kwadratu nie zmieniając znaku nierówności potrzeba warunku 4−2x≥0
14 paź 19:35
AC:
Nie masz racji ja
−8 < 3 prawa strona jest ≥ 0
ale podnosząc do kwadratu i nie zmieniając znaku masz
16 < 9 co jest nieprawdą.
14 paź 20:05
ja: lewa tez oczywiscie ale w calej dziedzienie tej co napisano na poczatku podniesc nie mozna do
kwadratu
14 paź 20:07
ja: bo np dla 0∊<−1;+∞) lewa strona jest ujemna a prawa dodatnia
14 paź 20:11
AC:
Nie muszą być obie strony tego samego znaku aby po podniesieniu do kwadratu
nierówność nie zmieniła znaku, przykład:
−2< 3
4 < 9
14 paź 20:16
ja: −4<2
jak podniesiesz to nie wyjdzie prawda ? prawda
14 paź 20:18
ja: 16<4 jak sadzisz ?
14 paź 20:19
AC:
Też prawda.
14 paź 20:33