:0
ICSP: Trivial gotowy na kolejna porcje grup?
14 paź 18:52
Trivial:
Kawa.
14 paź 18:54
Eta:
14 paź 18:55
ICSP: Eta tobie mogę dać zadanko jeśli chcesz
14 paź 18:55
ICSP: wypij i zaczynamy
14 paź 18:56
Trivial: daj zadanko. będę sobie myślał.
14 paź 18:58
ICSP: Sam staram się robić zadanka tylko nie wiem czy dobrze

Tak więc zaczynajmy

Sprawdzić która z wymienionych par jest grupą
Aby coś był grupą to :
− musi posiadać element wewnętrzny
− działanie łączne
− element neutralny
− element odwrotny
dajmy grupę:
(ℕ
1, +)
− dodawanie jest wewnętrzne w zbiorze liczb naturalnych
− działanie jest łączne
− element neutralny to 0 ale on nie należy do zbioru
− nie wiem co z elementem odwrotnym

Wniosek (N
1 ; + ) nie jest grupą ?
14 paź 19:01
ICSP: i dlaczego (N1; *) nie jest grupą?
14 paź 19:07
Trivial:
Nie jest grupą. Również nie wiem co z elementem symetrycznym (czy można napisać a+a'=e, jeśli e
nie należy do N1?)... W każdym razie nawet jeśli rozważymy N0, to i tak nie będzie elementu
symetrycznego, bo:
a+a' = e = 0
a' = −a ∉ N0.
14 paź 19:08
Trivial:
Rozważ element symetryczny.
a*a' = e
I zobacz co się dzieje.
14 paź 19:09
ICSP: no dobra już wiem

głupi jestem xD
Teraz pytanie.
Mamy grupę:
(Q

)
wewnrzne tak
łaczne tak
el. neutralny a = 1
| | 1 | |
el. odwrotny |
| dla a ≠0 oczywiście. |
| | a | |
Wszystkie warunki spełnione wiec grupa?
14 paź 19:12
ICSP: (Q ; *) oczywiście
14 paź 19:12
Trivial: Jesteś pewny, że to nie jest czasem dla każdego a istnieje a'?
14 paź 19:14
ICSP: to musi istnieć dla każdego?
14 paź 19:15
Trivial: Ja się ciebie pytam − już nie pamiętam...
14 paź 19:16
ICSP: ja sie ciebie pytam bo tego nie rozumiem
14 paź 19:17
Trivial: ja się ciebie pytam, bo ty masz definicje przed sobą.
14 paź 19:17
ICSP: masz rację
14 paź 19:19
Trivial: No to w takim razie skoro 0∊Q to pewnie to grupa nie jest.
14 paź 19:20
Trivial: I zobacz też poprzednie zadania. Nie pomyślałem o tym wcześniej.
14 paź 19:20
Trivial:
Zapytaj się prowadzącego ćwiczenia − będzie najlepiej.
14 paź 19:22
ICSP: Łapię podstawy
14 paź 19:25
Trivial:
Dobra dawaj dalej.
14 paź 19:25
ICSP: mamy działanie.
a ♣ b = ab − a − b + 2
wyliczyłem że jest łączne oraz wewnętrzne w rzeczywistych.
Nie wyliczyłem przemienności więc przy elemencie neutralnym musiałem policzyć dwa razy.
Dwa razy wyszło ze e = 2
Teraz przy elemencie odwrotnym też muszę liczyć dwa razy?
14 paź 19:30
ICSP: i przy elemencie odwrotnym wyznaczam co za pomocą czego?
14 paź 19:31
Trivial: A jakie jest polecenie? I zbiór?
14 paź 19:32
ICSP: Zbór liczb rzeczywistych i sprawdzić czy tworzy grupę.
14 paź 19:33
Trivial:
Działanie jest przemienne przecież.
14 paź 19:41
ICSP: ale tego nie sprawdziłem więc zakładam ze nie jest.
Co z tym elementem odwrotnym?
Wyznaczam b w zależności od a czy a w zależności od b?
14 paź 19:42
Trivial:
Hm...... A może to jest tak, że te elementy odwrotne i neutralne są takie same lewe i prawe,
nawet gdy nie przemienne... Ja nic już nie pamiętam.
14 paź 19:44
ICSP: To zależy od przemienności
14 paź 19:46
14 paź 19:46
Trivial:
Weźmy eR eL − elementy neutralne odpowiednio prawostronny i lewostronny. Teraz:
eR = eL*eR = eL.
14 paź 19:48
Trivial: * − jakieś działanie.
14 paź 19:48
ICSP: dobra wystarczy mi tej teorii. Mów czy dobry wynik
14 paź 19:50
Trivial:
Element odwrotny też będzie tylko jeden.
14 paź 19:51
ICSP: | | b | |
tylko nie wiem czy to będzie a = |
| |
| | b−1 | |
14 paź 19:53
Trivial:
weźmy aL, aR − ... Teraz
aL*a = e i a*aR = e, czyli
aL*a = a*aR /* aR
(aL*a)*aR = (a*aR)*aR
aL*(a*aR) = e*aR
aL = aR.
14 paź 19:53
Trivial: już liczę. ;>
14 paź 19:53
Trivial:
a ♣ b = ab − a − b + 2
a♣e = ae − e − a + 2 = a
e(a−1) = 2a − 2 = 2(a−1)
e = 2 dla a≠1
Weźmy a=1, wtedy:
1♣e = 1♣2 = 2−1−2+2 = 1 − OK.
Zatem e = 2 − K.O.
a♣a' = aa' − a − a' + 2 = e = 2
aa'−a' = a
a'(a−1) = a
Dla a=−1 nie jest OK − ...
14 paź 19:58
Trivial: a=1*
14 paź 19:58
ICSP: to o to chodzi
14 paź 20:02
Trivial:
ICSP zmuszasz mnie to przypominania sobie rzeczy, o których już dawno powinienem był
zapomnieć... (po co komu algebra abstrakcyjna

).
14 paź 20:03
ICSP: jakoś sesję trzeba zdać

Przypomnisz sobie, dobrze ci to zrobi
14 paź 20:04
ICSP: omg... Następny przykład mnie rozwalił
14 paź 20:09
ICSP: udowodnij łączność w czymś takim :
a x b = (−1)a b + (−1)b a
14 paź 20:13
Trivial: zbiór?
14 paź 20:15
ICSP: Z
14 paź 20:16
ICSP: tzn całkowite
14 paź 20:16
Trivial: Trzeba rozpisać.
14 paź 20:56
ICSP: domyślam się

Już jutro się za to zabiorę
14 paź 21:00
Trivial: Mogę zrobić, bo nawet ciekawe.
14 paź 21:02
ICSP: Gdybyś mógł byłbym bardzo wdzięczny
14 paź 21:05
Trivial:
Najpierw przyda się:
(1) (−1)
−x = ((−1)
−1)
x = (−1)
x.
Potem przyda się:
s
1, s
2 ∊ {−1, 1}.
(2) (−1)
s1x+s2y = (−1)
s1x*(−1)
s2y =
1 (−1)
x*(−1)
y = (−1)
x+y.
Teraz przechodzimy do właściwej części zadania:
a♣b = (−1)
ab + (−1)
ba
Zauważmy, że:
(3) (−1)
a♣b =
2 (−1)
a+b, dla dowolnego a,b.
Zatem mamy:
(a♣b)♣c = (−1)
a♣bc + (−1)
c(a♣b)
=
3 (−1)
a+bc + (−1)
c[(−1)
ab + (−1)
ba]
= (−1)
a+bc + (−1)
a+cb + (−1)
b+ca.
a♣(b♣c) = (−1)
a(b♣c) + (−1)
b♣ca
=
3 (−1)
a[(−1)
bc + (−1)
cb] + (−1)
b+ca
= (−1)
a+bc + (−1)
a+cb + (−1)
b+ca.
Zatem OK.
14 paź 21:16
ICSP: jutro zajmę się analiza tego zadania

Dzięki
14 paź 21:26
Trivial: Te grupy są już nudne. Mógłbyś coś innego mieć.
14 paź 21:29
ICSP: Chcesz zadanie innego typu?
14 paź 21:30
Trivial: Możesz dać.
14 paź 21:31
ICSP: Udowodnić wykorzystując twierdzenie Ptolemeusza, ze dla dowolonych kątów α,β ∊ R prawdziwe są
tożsamości :
sin(α+β) = sinαcosβ + sinβcosα
sin(α−β) = sinαcosβ − sinβcosα
14 paź 21:33
Trivial: Nie znam takich barwnych twierdzeń.
14 paź 21:39
ICSP: Ja też nie
Eta przyjdzie to zrobi
14 paź 21:39
15 paź 00:31
Eta:

Twierdzenie Ptolemeusza dla czworokąta na którym da się opisać okrąg
iloczyn długości przekątnych = sumie iloczynów długości boków przeciwległych
zatem zachodzi równość
|AC|*|BD|= |AB|*|DC|+|AD|*|BC|
| | |BD| | |
ze wzoru sinusów |
| = 2R = |AC| => |BD|=|AC|*sin(α+β) |
| | sin(α+β) | |
teraz wyznacz podobnie długości |AB| i |BC| oraz |AD| i |DC|
|AB|= |AC|*sinβ , itd.... podstaw do tej równości ....
podobnie dla sin(α−β) ( narysuj i wprowadź odpowiednie oznaczenia kątów
15 paź 00:39
ICSP:
15 paź 11:02