zad
Aga: Ciąg an jest ciągiem geometrycznym:
a) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność , jeśli q=1/3, S5=
-605
b) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność, jeśli q=1/2, S6 -
S5=3
c) Wyznacz iloraz ciagu (an) jeśli a1=6, a10*a6=16 oraz ciąg ten nie jest monotoniczny
d) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an), wiedząc, że ich suma jest równa 5115
oraz a1=5 i q=2
e) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an) , wiedząc, że ich suma jest równa 1093
oraz a2=3 i a5=81
11 mar 15:12
Pakos: ad a)
podstaw do wzoru
Sn = a1 * (1-(q)n)/1-q i powinno wyjść.
ad b)
podobnie, wystarczy zapisać, że:
Sn - Sn-1 = a1 * (1-(q)[do potęgi n-1])/1-q
ad c)
a10 = a1 * q9
a6 = a1 * q5
i lecisz... patrząc na treść musisz wybrać q < 0.
ad d)
Sn = a1 * (1-(q)n)/1-q
a5 = a2 * q3 i lecisz...
ad e)
a5 = a2 * q3
i później do wzoru na sumę...
11 mar 16:31