Rownanie stycznej do krzywej
Szybi: Wyznacz roznanie stycznej do krzywej f(x)=p(1−x
2) gdzie x nalezy {−1,1] przechodzacej przez
punkt (1,1) prosil bym o dokladne rozpisanie tego zadanie razem ze wzrowami..bo mecze sie nad
tym juz 2 godziny i co chwile wychodzi mi co innego..
14 paź 18:14
Szybi: poprawka punkty (0,1)
14 paź 18:17
Godzio:
Rozumiem, że chodzi o f(x) =
√1 − x2 gdzie x ∊ [−1,1]
y = ax + b → przechodzi przez punkt (0,1) ⇒ 1 = a*0 + b ⇒ b = 0
y = ax
| | 1 | | x | |
f'(x) = |
| * (−2x) = − |
| |
| | 2√1 − x2 | | √1 − x2 | |
a = f'(0) = 0
0
Odp: Styczna ma równanie: y = 0
14 paź 18:24