trygonometria równanie
mateusz: trygonometria
hej bardzo prosze o pomoc będę uaktulniał w razie jak znajde jakieś zadanko które nie umiem
rozwiązać
rozwiąż równanie
14− cos2x=0
dziedzina =l.r tak?
doszedłem do rozwiazac
1. x=π/3+2kπ
2. x=2/3π + 2kπ
3.x= −π/3 − 2kπ
ale nie zgadza się z rozwiązaniami
pozdrawiam!
14 paź 18:10
agata: | | π | | π | | 2π | | 2π | |
x= |
| +2kπlub x=− |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ, gdzie k∊C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
14 paź 18:24
mateusz: w rozwiązaniach zadania jest
2 pierwsze wyniki są ok ale te 2(3 i 4 wynik) pozostałe zamiast 2 w liczniku jest 4
przepraszam, że wcześniej nie podałem poprawnych wyników z tyłu ksiązki
14 paź 18:27
agata: | | 2π | | 4π | | 1 | |
Ta odpowieź jest dobra i ta co w książce też, bo cos |
| =cos |
| =− |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
14 paź 18:34