Czy ktoś mógłby mi dla sprawdzenia rozwiązać, bo nie mam w książce odpowiedzi,a to moja praca domowa
Aga: Ciąg an jest ciągiem geometrycznym:
a) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność , jeśli q=1/3, S5=
-605
b) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność, jeśli q=1/2, S6 -
S5=3
c) Wyznacz iloraz ciagu (an) jeśli a1=6, a10*a6=16 oraz ciąg ten nie jest monotoniczny
d) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an), wiedząc, że ich suma jest równa 5115
oraz a1=5 i q=2
e) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an) , wiedząc, że ich suma jest równa 1093
oraz a2=3 i a5=81
11 mar 14:46