funkcja kwadratowa
Nelka : x,y liczby naturalne. Wyznacz wszystkie pary liczb (x;y). spełniające równanie: x+xy+xy2=21
14 paź 17:39
ICSP: x + xy + xy
2 = 21
x(1 + y + y
2) = 21
teraz masz dwa przypadki:
1 + y + y
2 = 1
1 + y + y
2 = 21
rozwiąż te dwa równania i później wylicz x. Teraz to już nic trudnego.
14 paź 17:41
Nelka : Dlaczego rozważamy tylko te dwa przypadki a nie np jeszcze 1 + y + y2 = 7 lub 1 + y + y2 = 3
14 paź 17:44
Grześ: x(y
2+y+1)=21
Mają być naturalne więc rozpatruje 21=1*27=3*7=7*3=21*1, czyli:
x=1 i y
2+y+1=27
x=3 i y
2+y+1=7
x=7 i y
2+y+1=3
x=21 i y
2+y+1=1
Liczymy oddzielnie każdu układ:
x=1
y
2+y−26=0
Δ=1+104=105
√Δ∉N
+, czyli brak rozwiązań, dalej:
x=3
y
2+y−6=0
x=3
(y+3)(y−2)=0 stąd otrzymujemy parę x=2, y=2
Dalej:
x=7
y
2+y−2=0
x=7
(y+2)(y−1)=0, stąd mamy arę x=7, y=1
Dalej:
x=21
y
2+y+1=1
x=21
y(y+1)=0 , stąd otrzymujemy parę: x=21, y=0
Podsumowywując:
Parami (x,y) są : (2,2) (7,1) (21,0)
14 paź 17:45
ICSP: oczywiście tamte też trzeba

Zapomniałem o tym ze 21 nie jest liczbą pierwsza

Przepraszam.
14 paź 17:46
Nelka : dzięki
14 paź 17:46
Godzio:
ICSP o wyrażenie w mianowniku powinno przyjmować takie wartości które są dzielnikami 21
czyli ... = 7 i ... = 3
14 paź 17:47
ICSP: Grzesiu skąd to (2;2)
14 paź 17:47
Grześ: ach.. literówka, miało być (3,2) mój błąd
14 paź 17:48