równanie
Kinkna: Pomoże mi ktoś rozwiązać to równanie, bo mam je w zadaniu i nie bardzo wiem jak je rozwiązać,
bo złe wyniki mi wychodzą.
100xy+10x²+10y²+xy=2268
14 paź 17:15
ICSP: dwie niewiadome dwa równania.
14 paź 17:21
Kinkna: Tutaj musi być jedno.
14 paź 17:28
ICSP: To daj treść zadania
14 paź 17:29
Kinkna: takie mam zadanie :Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 9. Jeśli pomnożymy tę liczbę przez
liczbę o przestawionych cyfrach , to otrzymamy 2268. Wyznacz tę liczbę dwucyfrową. Ułożyłam to
równanie 100xy+10x²+10y²+xy=2268, ale nie wiem jak dalej je zrobić.
14 paź 17:29
ICSP: x − cyfra jedności
y − cyfra dziesiątek
czyli nasza liczba dwucyfrowa to :
10y + x
wiemy że x + y = 9 ⇔ x = 9−y
drugie równanie:
(10y+x)(10x + y) = 2268
masz układ równań:
x+y = 9
(10y + x)(10x + y) = 2268
po rozwiązaniu:
x = 6 y = 3
x = 3 y = 6
14 paź 17:35
Kinkna: Ok, już zrobiłam. Dzięki.
14 paź 17:54