Czy ktoś mógłby mi dla sprawdzenia rozwiązać, bo nie mam w książce odpowiedzi,a to moja praca domowa
Aga: Ciąg an jest ciągiem geometrycznym:
a) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność , jeśli q=1/3, S5=
-605
b) wyznacz pierwszy wyraz ciągu (an) oraz określ jego monotoniczność, jeśli q=1/2, S6 -
S5=3
c) Wyznacz iloraz ciagu (an) jeśli a1=6, a10*a6=16 oraz ciąg ten nie jest monotoniczny
d) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an), wiedząc, że ich suma jest równa 5115
oraz a1=5 i q=2
e) wyznacz liczbę początkowych wyrazów ciągu (an) , wiedząc, że ich suma jest równa 1093
oraz a2=3 i a5=81
11 mar 14:30
-kgk-: q= 1/3
S
5= -605
a
1= ?
S
n= a
1*(1-q
n) / 1-q
a
1= -605*(1-1/3) / 1- (1/3)
5
a
1= -605*(-2/3) / 1-1/243
a
1= -605*(-0,67) / -242/243
a
1= 405,35 / -242/243
a
1= 405,35*(-242/243)
a
1= -407
Monotoniczności nie umiem obliczyć

To na bank jest dobrze, robiłem na sprawdzianie
dzisiaj
11 mar 19:09