Oblicz wartość wyrażenia
geodeta: | | √3+1 | | 1 | |
Oblicz wartość wyrażenia (a+b)2 −b(1+a)(1+b) dla a= |
| i b = |
| |
| | 2 | | √3−1 | |
14 paź 16:56
ICSP:
wniosek :
a = b
więc zapiszmy:
(a+b)
2 − b(1+a)(1+b) = (2a)
2 − a(1+a)
2
Teraz trzeba podstawić.
14 paź 16:58
geodeta: Skąd wyciągnąłeś taki wniosek ?
14 paź 17:00
ICSP: | | √3 + 1 | | √3 + 1 | |
skoro a = |
| oraz b = |
| |
| | 2 | | 2 | |
to
czyli a = b
14 paź 17:01
geodeta: | | 1 | | √3+1 | |
W jaki sposób z |
| zrobiłeś |
| |
| | √3−1 | | 2 | |
14 paź 17:03
14 paź 17:04
geodeta: Teraz rozumiem

dzięki
14 paź 17:13
geodeta: Mógłby ktoś obliczyć w takim razie wartość tego wyrażenia
14 paź 21:13