rozwiąż równanie
olka: x3+4x2−2x−8=0
14 paź 16:53
ICSP: (x+4)(x−√2)(x+√2) = 0
14 paź 16:54
olka: 
? troszkę bardziej szczegółowo poprosze
14 paź 16:58
14 paź 16:59
olka: no rzeczywiście dużo mi to dało
14 paź 17:10
Jolanta: jeżeli nie widzisz jak rozłożyc to szukasz pierwiastków i dzielisz przez x−p wiesz jak ?
14 paź 17:22
olka: no właśnie nie
14 paź 17:28
Jolanta: wiesz który to wyraz wolny ?
14 paź 17:31
olka: x
2(x+4)−2(x+4)=0
(x
2−2)(x+4)=0
(x−
√2)(x+
√2)(x+4)=0
x=
√2 V x= −
√2 V x=−4
coś takiego

?
14 paź 17:32
ICSP:
14 paź 17:35
daria: dzięki
14 paź 17:38
Jolanta: wyraz wolny to liczba bez niewiadomej czyli w tym przykładzie −8
patrzysz przez jakie liczby dzieli sie wyraz wolny
czyli tutaj np −2 −1 ,4
podstawiasz te liczby za x i patrzysz kiedy wynik =0
x=−4
(−4)3+4(−4)2−2(−4)−8=−64+64+8−8=0
pierwiastkiem jest −4 czyli wielomian dzieli sie przez x−(−4)
teraz dzieli sie pisemnie
x2 −2
x3+4x2−2x−8 : (x+4)
−x3−4x2
−2x−8
2x+8
−− −
x2−2 korzystamy ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
(x+√2)(x−√2)
14 paź 17:41