Dziedzina i monotoniczność
Stefan: Podaj dziedzinę i sprawdź monotoniczność
a) f(x) = log
1/2(1−2x)
| | 1−x | |
b) f(x) = |
| dla x∊(2,4) |
| | x−2 | |
14 paź 16:53
ICSP: a) (1−2x) > 0
monotoniczność zależy od podstawy logarytmu. Poszukaj na stronie.
| | 1−x | | −x +2 − 1 | | −(x−2) −1 | | −1 | |
b) f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| − 1 |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
Teraz to już nie problem odczytać.
14 paź 16:55
Stefan: ok
14 paź 16:57
Stefan: czyli dla a) funkcja jest malejąca ? patrze tylko na a b mnie nie interesuje ?
14 paź 17:05
ICSP:
14 paź 17:06
Stefan: dziwne to baba na wykładach powiedziała ze ta funkcja rośnie
14 paź 17:07
Stefan: ona to sprawdzała jakoś x1 < x2 to rośnie czy jakoś tak
14 paź 17:07
ICSP: tak też można.
Dziedzina :
weźmy dwie wartości funkcji:
f(−1/2) oraz f(0)
f(−1/2) = log
1/2 1 + 1 = log
1/2 2 = −1
f(0) = log
1/2 1 = 0
dziwne... wychodzi że f(−1/2) < f(0) a to jest własność funkcji rosnącej ...
14 paź 17:14
Trivial:
14 paź 17:14
Stefan: ICSP mozesz mi napisać te własności wszystkie ? f(−x) < ... coś takiego
14 paź 17:15
Trivial: a) funkcja jest rosnąca.
14 paź 17:17
Stefan: czyli icsp kłamał

nie patrzy się tylko na a

czy ja zle zrozumialem

?
14 paź 17:18
ICSP: zapewne jakieś wredne odbicie?
14 paź 17:19
Trivial:
f(x) = log
1/2(1−2x)
Żeby lepiej to zobaczyć podstawmy y = y(x) = 1−2x
f(y) = log
1/2y
Nie ma problemu − ze wzrostem y f(y) maleje.
Teraz, ze wzrostem x maleje y(x). Czyli f(x) będzie róść.
To tak nieformalnie.
14 paź 17:21
Stefan: kocham mate ale czemu jak f(y) maleje (rozumie)

i y(x) maleje (też rozumie

) to f(x)
rośnie? (Nie rozumie

)
14 paź 17:25
Stefan: nie mów że dwa minusy dają +
14 paź 17:26
ICSP: nie dają
14 paź 17:27
Trivial:
f(y) maleje, gdy y rośnie, czyli f(y) rośnie, gdy y maleje. Ale y maleje, gdy x rośnie, zatem
f(x) rośnie, gdy x rośnie. I to się sprowadza do 'dwa minusy dają plus'.
14 paź 17:28
Stefan: a tak swoja drogą jak by zamiast + było np $ to wtedy dwa minusy nie dawały by + co nie bo +
składa się z dwuch minusów

Dobra dzięki trivial
14 paź 17:29
Jolanta: ICSP dlaczego w liczniku jest −x+2−1 ?
14 paź 17:30
Stefan: ja wiem czemu
14 paź 17:32
Stefan: L = P a ty byś co dała

?
14 paź 17:33
ICSP: albo dajmy przykład:
(−i)*(−i) = −1
jak widać dwa minusy nie dają plusa

1−x
1 = 2 − 1
1 − x = 2 − 1 − x = −x + 2 − 1 = −
(x−2) − 1
Na czerwono masz wyrażenie z mianownika. Chciałem do niego sprowadzić aby je uprościć i dzięki
temu pozbyć się x z mianownika.
| | a+b | | a | | b | |
Twierdzenie to : |
| = |
| + |
| |
| | c | | c | | c | |
14 paź 17:38
Trivial:
(−i)(−i) = +i
2.
dwa minusy dają plus.
14 paź 17:40
ICSP: i
2 = −1
+(−1) = −1
dwa minusy nie dają plusa
14 paź 17:43
Jolanta: 
dzięki
14 paź 17:46